Afbeelding
Foto:

Actievoerders

Onze kleinzoon Ziggy was afgelopen week actievoerder. Hij haalde de kranten met een actie voor veiliger verkeer. Met de onbevangen zwier van een zesjarige, overhandigde hij een petitie met 1500 handtekeningen aan Jan van Zanen, burgervader van Den Haag. Geïnspireerd door Ziggy gaan mijn bespiegelingen dit keer over actievoerders.


Actie voeren doe je om te veranderen. En veranderen is niet gemakkelijk. Sterker nog, meestal is het heel moeilijk. Je botst tegen gevestigde belangen en dat vinden degenen van die belangen niet zo prettig. Wil je verandering, dan zijn dus actievoerders nodig.

Soorten en maten
Er zijn actievoerders in vele soorten en maten en vaak wordt er heel verschillend over ze gedacht. Van: “Vreselijk, zó extreem, ze hebben helemáál geen gelijk, zó overdreven ...”, tot: “Bravo! Eindelijk iemand die iets doet”. 


Er zijn (ex-)actievoerders die na een geslaagde actie zeggen: “Laten we snel weer ergens bezwaar tegen maken, want ik vond die bijeenkomsten zo gezellig”. En je hebt er ook die zich met de gevestigde orde verzoenen tijdens een buurtborrel, zoals laatst, georganiseerd door nieuwe bewoners van het voormalige ASC-terrein.


Sluipactievoerder
De nieuwste soort actievoerder is de ‘sluipactievoerder’. Die treffen we aan als projectontwikkelaar van bouwprojecten. 


Zie bijvoorbeeld het Leids Dagblad van zaterdag 23 oktober. De betreffende projectontwikkelaar voerde actie met foldertjes in de omgeving van een - volgens hén - te bebouwen plek. Inwoners in de omliggende wijken werden opgeroepen tot verkoop van hun huizen en te verhuizen naar de nieuwe locatie. Zij belegde zelfs informatiebijeenkomsten om belangstellenden lekker te maken. Dat dit type actievoerders de zaken omdraait en juist tégen het algemene belang ingaat, weten zij ongetwijfeld. Het gaat meer om eigenbelang dan om het belang van direct-omwonenden, van de gemeente en de gemeenteraad. Ze zetten de gemeente gewoon voor het blok.


Gemeenteraadsactievoerder
Als je goed kijkt naar leden van de gemeenteraad - en ongetwijfeld ook naar de kandidaten voor de nieuwe gemeenteraad vanaf maart 2022 - dan zie je in die fracties vaak mensen die ooit óók actie voerden. Voor de komst van een school, voor een goede buurtvoorziening met winkels die nog ontbreken, tegen bebouwing van (randen van) een park, voor behoud en versterking van cultureel erfgoed, et cetera, et cetera.


Let goed op hen: zij zijn de medevormgevers van verandering en vernieuwing en brengen de boel in beweging. Zij staan open voor signalen van inwoners en maken zich sterk om úw leefomgeving te verbeteren. Het zijn vaak bijzondere mensen die zich inspannen om een maatschappelijk belang te realiseren. Zij zetten hun kennis en ervaring in ten dienste van de gemeenschap, in tijd naast hun werk en hun persoonlijke zorg voor anderen.


Jatwerk
Een actievoerder hoorde ik laatst jaloers zeggen: "Nu heeft die politieke partij mijn programmapunt helemaal overgenomen, wat een jatwerk!". Naar mijn idee heb je het dan goed gedaan. Zowel de actievoerder, die zich pas later realiseerde hoe succesvol zij was geweest, als de politieke partij die het punt overnam.

Verandering is aan de kiezer op 16 maart 2022. Mijn advies: kijk naar kandidaten die sporen hebben verdiend in maatschappelijke veranderingen. Acties omzetten in beleid, of het nu gaat over Alliander, cultuur, onderwijs, verdeling van schaarse middelen of versterking van de ruimtelijke kwaliteit in Oegstgeest. Dat is een hele opgave, en zeker een eervolle. Aan het werk! Actie!


Harry Vissers