Mijn hondje kijkt televisie

Ik heb altijd honden gehad. Ik heb nu twee Jack Russells: Snooky en Buddy. Met Buddy is wat bijzonders aan de hand. Buddy doet wat geen andere hond van mij ooit gedaan heeft. Buddy kijkt televisie! Daar kwam ik voor het eerst achter toen er een programma was over een dierenarts. Op het moment dat er een hond in beeld komt, begint Buddy te blaffen en enthousiast tegen de televisie op te springen. Hetzelfde doet hij wanneer het Nederlands elftal voetbalt (Ik heb geen flauw idee waarom.) en een bepaalde club. (Ik zeg niet welke.)

Wanneer de wedstrijd langer duurt, wordt het hondje drukker en drukker. Het lijkt wel alsof er in zijn koppetje een soort overbelasting plaatsvindt. 

Soms vraag ik me af: Vindt er bij ons mensen ook niet een soort overbelasting plaats? 

Uit onderzoeken blijkt dat mensen om de paar minuten hun e-mails of hun smartphone controleren op berichten. De aandacht lang en diep bij één onderwerp houden, wordt daardoor steeds moeilijker. En wie kan het nog opbrengen om een heel boek te lezen? Steeds vaker hoor ik mensen verzuchten: ‘Ik verlang zo naar rust’ Maar waar vind ik dat?’

Bijna iedereen loopt tijdens een vakantie in het buitenland een kerk binnen en steekt er een kaarsje op. En men ervaart er rust. Maar hoe komt het dat juist een kerkgebouw dit heeft? 

Volgens mij komt dat omdat je in de meest rustgevende Aanwezigheid ooit bent. Het mysterie dat groter is dan alles wat wij weten en waar we de naam God aan geven. In Zijn onvoorwaardelijke liefde vind je rust en vrede. 

Kan ik geloven dat er van mij gehouden wordt? Kan dit een waarheid worden, die mijn dagelijks leven vult met een kalm vertrouwen? Ik zal hier steeds aan herinnerd moeten worden. Want in de samenleving hoor ik voortdurend een ander geluid. Namelijk: ‘Er is niet genoeg liefde voor iedereen. Je moet het verdienen. Pas als je presteert krijg je respect van mensen.’

Er is al een tijdje een maatschappelijke discussie over de functie en toekomst van kerkgebouwen. Voor mij is er een duidelijke functie: een plek zijn van rust, stilte en vrede.

Waardoor mijn dagelijks leven gevuld kan worden met een kalm vertrouwen.


Pastoor Rochus Franken