Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

POLITIEKE BESPIEGELINGEN

Hoe stemt Alliander u?


Een gemeente moet degelijk financieel beleid voeren om goed voor inwoners te kunnen werken. Daarom aandacht voor de actuele vraag van Alliander aan onze gemeente: wilt u € 2,2 miljoen steken in onze onderneming? Dit als onderdeel van een lening van € 600 miljoen van de aandeelhouders.

U kent netbeheerder Alliander wellicht als klant samen met 5,8 miljoen anderen. Deze onderneming heeft miljarden nodig voor grotere netwerken door de enorme behoefte aan elektriciteit. Onze gemeenteraad houdt aandelen Alliander voor het dividend. Nu is duidelijk, dat dividend de komende jaren alleen mogelijk is als aandeelhouders het geld zelf inbrengen. Ook dan is dividend nog niet zeker. Wel ontvangt de gemeente rente over de lening tot 2028, wanneer Alliander die omzet in aandelen. Deze rente is door het ondernemersrisico hoger dan de rente die de gemeente zelf betaalt op leningen. Welk risico acceptabel is voor aandeelhouders van Alliander, hangt af van hun risicoprofiel. Oegstgeest zou bij toepassing van de norm voor maximale schulden van Alliander niet kunnen bijlenen.

Is het dan een goede investering in onze energievoorziening? Dit strategische doel is beter dan het dividenddoel. Het begon lang geleden met een gemeentelijk energiebedrijf. Nu is Alliander de grootste netbeheerder van ons land. Wettelijk moeten de aandelen bij de overheid blijven. En Autoriteit Consument & Markt stelt de tarieven vast. Voor het gebruik van het netwerk door inwoners is niet nodig dat onze gemeente aandelen Alliander heeft. Er zijn 4 grote aandeelhouders: provincies Gelderland, Friesland en Noord-Holland en gemeente Amsterdam. Meer dan 50 kleinere gemeenten houden samen minder dan een kwart van de aandelen. Oegstgeest heeft met 0,36% beperkte invloed op het beleid. Het grootste netwerkbedrijf van ons land verdient bij de schaalgrootte passende aandeelhouders zoals provincies. Bijna alle provincies zijn al aandeelhouder van een netbeheerder; provincie Zuid-Holland nog niet van Alliander.

Eind 2019 was er een gelegenheid voor verkoop. Maar de andere partijen in de gemeenteraad stemden niet voor het voorstel van Hart voor Oegstgeest wegens het ‘zekere' dividend. De aanmerkelijke verkoopopbrengst had goed ingezet kunnen worden voor de geplande investering in scholen of in de regionale energievoorziening. Wat nu? De vraag van Alliander kan aanleiding zijn voor aandeelhouders hun belang te verkopen of juist te vergroten. Daarom wil je eerst weten of er belangstelling is voor overname van aandelen van Oegstgeest. Maar ons college van B en W kiest voor risicovol investeren met geleend geld. Daarom ligt het voor de hand dat de gemeenteraad de volgende wens uit: verken of op een geschikt moment verkoop van aandelen plus de nieuwe lening aan een andere aandeelhouder of onze provincie mogelijk is. Dit kan het beste in goed overleg met de samenwerkende gemeenten in de Leidse regio. U kunt de besluitvorming deze maand en de (ontbrekende?) visie op strategisch en financieel beleid in de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen meewegen bij uw stem in maart 2022.

Simon Vogel