Zorgwoningen bestaan niet

* Eén van de vele bezuinigingen in het sociale domein betrof het sluiten van de bejaardenhuizen. In Oegstgeest waren dat Rustenborch en Hofwijck. Bejaarden bleven liever thuis wonen, aldus de minister. En wie hulp nodig heeft bij b.v. het aandoen van steunkousen doet maar een beroep op mantelzorg of krijgt thuiszorg. Hier ter plaatse b.v. Marente of Buurtzorg.

* Projectontwikkelaars zagen nieuwe mogelijkheden: de zorgwoning! Dat klinkt sociaal. Zo sociaal dat als je maar het College van B&W en de Gemeenteraad mee krijgt, je in het Hofbrouckerpark maar liefst vier flatgebouwen kan neerzetten.

* Gesuggereerd wordt dat het verpleeghuis voor demente bejaarden Hofwijck klaar staat de thuiszorg te leveren. Iedereen die een beetje thuis is in de zorg weet dat dat onzin is. Het verpleeghuispersoneel is er voor de bewoners van Hofwijck en kan niet ook nog anderen helpen. Kortom: indien nodig krijgen de bewoners van de zogenoemde zorgwoningen thuiszorg. Net als iedere andere zorgbehoevende in Oegstgeest. In feite is in het nieuwe systeem iedere woning een zorgwoning geworden.

* Wat als bovengenoemd voorstel van B&W zou worden overgenomen door de Raad? Dan komen de bewoners van de vroegere zogeheten aanleunwoningen in de Hazenboslaan en de Piet Heinlaan op straat te staan en een deel van het toch al schaarse openbaar groen gaat naar de Filistijnen. Benieuwd of de gemeenteraad het zorgsprookje van B&W en projectontwikkelaar Sedos gelooft. Evenals een Tweede Kamerlid zeg ik: Hoedt u voor zorgcowboys!

* Niet alleen projectontwikkelaar Sedos (Hofbrouckerpark) plant er lustig op los. Projectontwikkelaar Oudendal blijft niet achter: maar liefst 150 zorgwoningen heeft hij gepland rond het kasteel Endegeest. En ook hieraan werken B&W slaafs mee. Vorig jaar trok de Gemeenteraad nog net op tijd aan de noodrem: géén woningen op het viervoudig beschermde landgoed Endegeest! De truc? In het ontwerp-bestemmingplan worden door B&W de zorgwoningen tot ‘maatschappelijk’ verklaard i.p.v. ‘wonen’. Hebben B&W en de projectontwikkelaar écht het beste met u, de flora en de fauna voor? Ook wat dit betreft: laat de Raad straks over zich lopen of niet? Inmiddels -zolang het kan- prettige wandeling in het Hofbrouckerpark en op het landgoed Endegeest gewenst!


J.J.L. de Soeten (oud ziekenhuisdirecteur en -verpleeghuisdirecteur)


P.S. Voor wie de weg in zorgland kwijt dreigt te raken: de zorgvilla's ‘Het Witte Huis' en ‘Oranjepark' zijn particuliere verpleeg/verzorgingshuizen met het daarbij behorende prijskaartje.