Proost?

Heeft Oegstgeest een drankprobleem? Misschien drinken we weinig alcohol want Oegstgeest kent nog maar één kroeg en de wijnhandel in de De Kempenaerstraat is ook gestopt. Aan de andere kant scoort Oegstgeest hoog bij het inleveren van recyclebaar groen glas. En dat komt toch echt van de vele flessen wijn die hier genuttigd worden. Oegstgeest staat zelfs op plek 8 in de provinciale lijst van gemeenten met meeste overmatige drinkers. Dat is een pijnlijke andere top-tien-notering dan die van de Elsevier. Een overmatige drinker is gedefinieerd als iemand die meer drinkt dan 21 glazen per week voor mannen, en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen. Op die top-tien-notering hoeven we niet trots te zijn. Daar mogen we ons best zorgen over maken. Zoals veel zaken in het leven heeft ook alcohol een mooie kant en een donkere kant. De mooie kant is dat een goed glas wijn of een lekker biertje erg smakelijk kunnen zijn. De donkere kant is dat te veel van het goede kan leiden tot een verslaving waarbij de drank de baas over je is.


Als Oegstgeest een drankprobleem heeft dan is dat wel een eeuwenoud probleem dat misschien zijn wortels heeft bij Willibrord. Over Willibrord, die in de herfst van het jaar 690 met elf of twaalf metgezellen via het huidige Katwijk naar Oegstgeest kwam, bestaan veel legenden. Ze zijn verzameld en beschreven door E. Lagerwey in het boekje 'Helden Gods, Legenden van Nederlandse heiligen'. Het zijn verhalen die niet op historische gronden rusten, maar op volksoverlevering. Het wonderlijke is dat veel legenden van Willibrord gaan over wijn. Die legenden doen denken aan de bruiloft te Kana of aan de kruik van de weduwe van Sarefat. Als dat u niet iets meteen zegt: dat zijn wonderverhalen uit de Bijbel waarbij Jezus water in wijn verandert bij een bruiloftsfeest, en waarbij de kruik met olie van een weduwe die de profeet Elia te eten gaf niet leeg raakte.

De wonderverhalen uit de Bijbel zijn verpakt als legenden over Willibrord en doen al eeuwen de ronde. 7 november is de heiligendag van Willibrord en die dag is dus gewijd aan hem. Ik zal dan een glas goede wijn inschenken en even aan deze bijzondere Willibrord denken.


Arjan de Kok