Dierendag

Afgelopen maandag was het dierendag. Hoe viert u dierendag? Door je hond een extra bot te geven? Een dag geen vlees te eten? Je huisdier laten zegenen? Jawel, die gelegenheid was er afgelopen maandag in de R.K. Willibrordkerk. In het kader van 'Oegstgeest ontmoet' kon je je huisdier, je maatje, laten zegenen door diaken Peter Winnubst. Een mooi gebaar.

heeft altijd al een link gehad met de kerk. De allereerste dierendag vond plaats op 4 oktober 1930. Een jaar eerder was tijdens een internationaal congres van de Dierenbescherming die datum uitgeroepen tot Werelddierendag om aandacht te vragen voor het welzijn van dieren. De keus viel op 4 oktober omdat het ook de gedenkdag is van Sint Franciscus van Assisi. Deze heilige staat bekend om zijn grote respect voor al het leven en dat van dieren in het bijzonder. 

Het verhaal gaat dat zijn compassie voor dieren ook gevoeld werd door de dieren zélf.

Zo is er de legende over een preek van Franciscus voor een groep vogels. In plaats van weg te vliegen, luisteren ze aandachtig naar zijn redevoering.

Hoe vier je dierendag? Door te preken voor de vogels? Ik heb me dit jaar voorbereid op dierendag, door de encycliek 'Laudato si' van Paus Franciscus weer eens door te bladeren. 

'Laudato si, mi signore – Geprezen zijt Gij, mijn Heer' zong Franciscus in zijn beroemd geworden Zonnelied uit 1224. In dit prachtige loflied maakt hij ons erop attent dat de aarde ons gemeenschappelijk huis is, van mens én dier. De aarde als een goede moeder die ons voedt. De aarde als een zuster die huilt omdat we haar misbruiken. Franciscus is volgens de paus “het voorbeeld bij uitstek voor de bescherming van het zwakke en voor een integrale ecologie, beleefd op een vreugdevolle en authentieke manier.” Hij eindigt zijn encycliek met twee gebeden voor de aarde. Hoe vier ik dierendag? Door te bidden:

'Liefdevolle God,

toon ons onze plaats in deze wereld 

als instrumenten van uw liefde 

voor alle schepselen op deze aarde

omdat geen ervan door U vergeten wordt.'

Als je niet zo'n bidder bent, kun je ook in actie komen natuurlijk. Zondag 10 oktober is er een landelijke klimaatmars, onderdeel van een pelgrimstocht voor klimaatgerechtigheid, in aanloop naar de VN-klimaattop in november in Glasgow.         Ds. Rian Veldman