Protest tegen het bouwproject Patio op de La France-locatie

In de Oegstgeester Courant van 1 september 2021 sprak Rob Sturm, de voorzitter van Historische Vereniging Oegstgeest ook al zijn zorgen uit, dat we de ruimtelijke kwaliteit van ons dorp niet aan de markt kunnen overlaten. Het zijn vaak locaties waar nog geen huizen staan, die deze marktpartijen willen ontwikkelen. Dit fenomeen speelt o.a. concreet bij het voormalige partycentrum “La France". 

• Veel bewoners van Oegstgeest en omgeving, jong en oud, hebben mooie herinneringen aan bruiloften en partijen in het partycentrum “La France”.

• FSD-projectontwikkelaar wil op deze dorpse locatie een appartementencomplex met een hoogte van 30 meter bouwen.

• FSD zegt in contact geweest te zijn met iedereen in dit gebied, maar zijn ons, de omwonenden, vergeten.

• Ook waren de meeste omwonenden niet op de hoogte van de eerste digitale bewonersavond op 31 maart 2021.

• In mei 2021 is Maaike Hart een petitie gestart tegen “Patio”. Deze is al 161 keer ondertekend.

• Op 30 juni 2021 waren wij, als omwonenden, aanwezig op de tweede bewonersmiddag. Wij werden nauwelijks gehoord.


Onze kritiek op “Patio”:

1. Het bouwproject is hoog en kolossaal en neemt daardoor lichtinval en zonlicht weg, vooral in de herfst, winter, lente, zelfs in de zomer.

2. De nieuwe bewoners en wij kijken bij elkaar naar binnen, dus geen privacy meer.

3. Deze locatie is in 1987 door de Historische Vereniging Oegstgeest aangemerkt als waardevol. Zij vindt ook dat dit project in geen verhouding staat tot deze mooie dorpse omgeving.

4. Ook dreigt een stuk van de mooie groene omgeving te verdwijnen.

5. De parkeersituatie zal verslechteren, want op de bestaande parkeerplaatsen, eigendom van Meer Wonen, wil FSD een park aanleggen. Dat wordt dan een hangplek voor jongeren, scholieren van het Rijnland Lyceum.                                                        

6. Ook zal er meer verkeer komen en dat, terwijl er vlakbij een school staat.

- Op 17 september 2021 zijn vier omwonenden, Joke Zwanepoel , Anneke Zuidema , Maaike Hart en Els van Dam in gesprek geweest met wethouder Glasbeek. Het bestemmingsplan is nu nog Horeca. Dat betekent dat er niet hoger dan 10 meter gebouwd mag worden. Of er een bestemming Wonen komt, wordt in oktober 2021 besproken met het gemeentebestuur (VVD is al tegen).

- Ook is voor dit project een omgevingsvergunning nodig. Als men deze mooie dorpse omgeving bekijkt, moet men constateren dat een bouwproject van 30 meter hoog niet reëel is.

- De projectleider ruimte heeft gemeld dat FSD-projectontwikkelaar op 12 oktober 2021 het plan voor de “La France” locatie presenteert in de gemeenteraad. Els van Dam zal hierbij aanwezig zijn.

- Els van Dam heeft haar rechtsbijstand ingeschakeld, die gaat helpen bij ons protest.

- Op 30 september 2021 gaan Maaike Hart en Els van Dam de petitie aanbieden aan B&W. U kunt deze petitie nog steeds ondertekenen. Ga naar petities.nl en schrijf in de zoekbalk “La France”.


Enige andere mogelijkheden op deze locatie, aangereikt door omwonenden, zijn:

1. Restaurant/partycentrum met bijv. bowling of andere gezelschapspelen, met een mooi terras. Een ontmoetingsplek voor jong en oud.

2. Hofjeswoningen. Andere locaties, hiervoor aangewezen, zijn nog onzeker en zullen pas op langere termijn gerealiseerd worden.

3. Appartementencomplex met vooral sociale woningen, waaraan ook in Oegstgeest een groot tekort is (sommigen, vooral jongeren, wachten 8-10 jaar op een woning). De hoogte van deze appartementen en de afstand tot de bestaande appartementencomplexen moeten voor de omwonenden acceptabel zijn.

Els van Dam, een omwonende, Apollolaan



Geld voor Alliander

energie n De netbeheerders hebben veel geld nodig om het elektriciteitsnet te verbeteren voor de energietransitie. Zo kunnen ook in de toekomst alle zonnepanelen, windmolens, laadpalen en warmtepompen worden aangesloten.

De komende jaren wil Alliander daarom zo’n € 1,2 miljard per jaar in haar energienetten investeren. Dit geld moet deels geleend worden op de kapitaalmarkt. Om goedkoop te kunnen blijven lenen heeft Alliander meer eigen geld nodig. Alliander vraagt daarom € 600 miljoen van haar aandeelhouders in de vorm van een obligatielening. Dit is een geldlening die door Alliander ook omgezet kan worden in aandelen met bijbehorende dividenduitkering. Alliander vraagt de aandeelhouders naar rato mee te doen. 

Voor Oegstgeest betekent dit een lening van € 2,18 miljoen. Het college is van plan mee te werken aan het verzoek en vraagt aan de gemeenteraad of zij wensen en bedenkingen hebben. Ook verzoekt het college de gemeenteraad om het benodigde krediet beschikbaar te stellen.