Tocht om de Noord

Afgelopen weekend liepen wij mee in de Tocht om de Noord. Dit is een jaarlijks wandelgebeuren in de provincie Groningen. Het unieke van deze tocht is dat de deelnemers geleid worden langs, het cultureel en industrieel historisch erfgoed van de regio (dit jaar Delfzijl). Deze tocht, die als zovele andere evenementen, een jaar is uitgesteld vanwege corona, had als thema 75 jaar bevrijding. Speciale aandacht dus voor oorlogsverhalen, oorlogsgraven en oorlogsmonumenten. Het valt op dat zelfs in de kleinste dorpjes wel een of meer weggevoerde joodse families werden herdacht. Daarnaast werd aandacht besteed aan de periode 1940-1945 met rekwisieten zoals jeeps en motoren, en door mensen die in ‘oorlogsmode’ gekleed gingen. Ook werden de wandelaars getrakteerd op een oorlogsrantsoen: stukjes rauwe suikerbiet en winterpeen. Het was een bijzondere ervaring om – al wandelend – terug te gaan in de tijd. 

Het Groningse land staat ook bekend om haar vele kerken, of beter kerkjes. Meerdere van deze kerkjes waren opengesteld. Zo konden wij kennis maken met vaak eeuwenoude gebouwen in dorpjes waar we of nog nooit van gehoord hadden of die we herkenden van aardbevingen: Loppersum, Solwerd, Farnsum of Garrelsweer. Wacht eens even, Garrelsweer: was dat niet de eerste standplaats van ds. Aart Verburg? Ik herinnerde me dat gemeenteleden uit Garrelsweer aanwezig waren bij zijn afscheid. We raakten in die mooie kerk daar even in gesprek over deze link tussen Oegstgeest en Garrelsweer. 

Veel deelnemers hebben het zich niet gerealiseerd maar deze tocht met aandacht voor de Tweede Wereldoorlog vond plaats in het weekend van vredeszondag. Anders dan in het verleden is vredeszondag - ook in de kerken - niet meer zo'n breed gedeelde activiteit. En dat terwijl de recente ontwikkelingen niet bepaald vrolijk stemmen. Denk aan Afghanistan, aan het voortgaande geweld in landen als Ethiopië, aan de voortslepende vluchtelingencrisis. Ook de toenemende spanningen tussen de grootmachten stemmen niet hoopvol. De uitgestelde bevrijdingswandeltocht deed ons afgelopen weekend weer eens beseffen hoe kostbaar, maar soms ook fragiel onze vrijheid is. Het is dan ook heel waardevol geweest dat de organisatoren van deze Tocht om de Noord de ontspanning en de rust van het wandelen combineerden met aandacht voor oorlog en vrede.

Koos van der Bruggen