OEGSTGEEST ZELFSTANDIG

Helaas wordt een burgemeester nog steeds middels geheime procedures benoemd en herbenoemd i.p.v. gekozen. Gebruikelijk is dat de kandidaat zich hierover in het openbaar niet of nauwelijks uitlaat. Zo niet in Oegstgeest. In de Oegstgeester Courant (OC) van 8 september 2021 konden de lezers uitgebreid kennis nemen van de ambities van burgemeester Jaensch. En dat, terwijl zijn eventuele herbenoeming onderwerp van gesprek is in een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad en daarna in een besloten raadsvergadering.

In de OC stonden tegelijkertijd ook alvast instemmende geluiden uit de vriendenkring van de heer Jaensch. Mag ik uit dit laatste opmaken dat ook ‘gewone’ Oegstgeestenaren zijn uitgenodigd om hun mening te geven? 


Welnu, ik heb geen recht om ‘voor’ of ‘tegen’ te zeggen, wel om enige wensen te uiten.

• Na het aantreden van de heer Jaensch op 15 februari 2016 als burgemeester van Oegstgeest meende ik kenmerken te zien van ‘een kat in een vreemd pakhuis’. Dat kan natuurlijk heel goed. Van Amsterdam Zuid Oost naar Oegstgeest is nogal een overgang. Om het nieuwe thuisgevoel wat te stimuleren gaf ik de heer Jaensch tijdens mijn inspraak in een raadsvergadering een exemplaar van ‘De poëzie van een enclave’ van de Oegstgeestenaar Jan Paul Hinrichs. Uiteraard vergezeld van enige passende woorden, die betrekking hadden op het behoud van de zelfstandigheid van Oegstgeest.

• Op Facebook van 1 september 2021 solliciteerde de heer Jaensch voor een nieuwe periode van 6 jaar met de woorden: “Ik ben gaan houden van Oegstgeest en haar bewoners.” Helaas hebben wij tot nu toe de burgemeester echter nooit horen zeggen dat hij zich sterk maakt voor het behoud van de zelfstandigheid van Oegstgeest. De door de Leidse Elco Brinkman indertijd nagestreefde aansluiting van Oegstgeest (alsmede Leiderdorp, Voorschoten en Zoeterwoude) bij Leiden is afgeblazen, maar staat nog steeds op het Leidse wensenlijstje. De door Brinkman gesignaleerde ‘stip op de horizon’ (fusie) werd niet alleen door hem gezien!

• Mijn wens is dat de door de heer Jaensch geliefde bewoners van Oegstgeest nu spoedig van hun burgemeester horen dat hij zich voor het behoud van onze zelfstandigheid zal inzetten.

Dat betekent ook dat wij hem nooit meer willen zien met tegelijkertijd de Oegstgeester ambtsketting en de Leiderdorpse das aan, en evenmin in zijn 3 oktober-trui. 


Mijn wens is dat de bewoners nu spoedig van hun burgemeester horen dat hij zich voor het behoud van onze zelfstandigheid zal inzetten.

• De burgemeester beschrijft in de OC ook hoe moeilijk het is om voldoende capabel personeel te krijgen. De oplettende Oegstgeestenaar zal het echter niet ontgaan zijn dat er ook sprake is van een zgn. duiventil: personeel komt en gaat.

Dat het College aan de Raad het voorstel heeft gedaan een aantal gemeentediensten door Leiden te laten beheren, gaat wel heel ver. Mijn wens: hierover nog eens heel grondig na te denken. Zeker in het kader van het behoud van de zelfstandigheid van onze gemeente. Bovendien: het beheer in Leiden staat regelmatig in een kritisch daglicht. Zelfs de tellingen van de laatste Tweede Kamerverkiezingen verliepen niet goed. Het Leidse College ligt overhoop met ruim tien buurtverenigingen, en een bindende referendumuitslag wordt de facto toch weer opzijgeschoven.

• De kop van het OC-artikel over de ambities van de heer Jaensch luidt: “Jaensch is nog niet klaar met Oegstgeest”. Dat klinkt nogal bedreigend. En dat is het ook. Niet alleen vanwege de voorgestelde uitbesteding van gemeentediensten. Projectontwikkelaars die - volgens de leer van Floor Spijker (wethouder Ruimte in Leiden) - het voor het zeggen hebben in Leiden, hebben zich ook op Oegstgeest gestort en krijgen nauwelijks bestuurlijk tegenspel. De door de heer Jaensch geliefde Oegstgeestenaren die zich niet gehoord weten vechten tot voor de Raad van State voor hun belangen en het behoud van hun dorp.

Laatste verrassing van B&W: in het ontwerpbestemmingsplan De Geesten staan 150 zorg(?)woningen op het drievoudig beschermd Landgoed Endegeest.

Voorts zijn er voorstellen om t.b.v. flatgebouwen een deel van het Hofbrouckerpark te offeren. Ook het gebied rond de RK-kerk is stedebouwkundig niet veilig evenals het Oude Dorp incl. het Groene Kerkje.

Terecht schreef het bestuur van de Historische Vereniging Oegstgeest in de OC van 1 september j.l. in een goed onderbouwd stuk, dat Oegstgeest ‘uitontwikkeld’ is. Dat is andere taal dan doorgaan met hoogbouw en bouwen in het groen.

• Nu ik toch ongevraagd uitgenodigd ben om wensen te uiten, noem ik er tot slot nog twee.

Ten eerste: géén geasfalteerde en verlichte fietspaden aanleggen in Endegeest en Overgeest. Voor mens, dier en plant een ramp.

Ten tweede: onder het motto ‘schoenmaker blijf bij je leest' dient de burgemeester zich niet verder bezig te houden met de diversiteit van de kieslijsten van de politieke partijen m.b.t. de komende raadsverkiezingen. Ook bestuurders van de politieke partijen dienen terzake vanwege de democratische rechtsorde afstand te bewaren.

mr Jan J.L. de Soeten (oud raadslid en fractievoorzitter)