CDA vraagt college in actie te komen tegen handhavingstekort

politiek n CDA Oegstgeest maakt zich zorgen over het handhavingstekort in de gemeente.

In 2019 gaf het college van burgemeester en wethouders in reactie op vragen van de christendemocraten al te kennen die zorgen te delen: het dorp groeit, de bedrijvigheid neemt toe, het aantal meldingen stijgt en er worden taken richting de gemeente geschoven. Dit zorgt ervoor dat de capaciteit om fatsoenlijk te kunnen handhaven onder steeds grotere druk staat. 


Sluitstuk

“Het blijkt elke keer voor de overheid heel erg gemakkelijk om allerlei extra regels te maken, maar toezicht en handhaving zijn vervolgens vaak een sluitstuk. Dat zien we ook in Oegstgeest gebeuren. Dat leidt op korte termijn tot allerlei irritaties bij inwoners en ondermijnt op lange termijn het vertrouwen in het gemeentebestuur als zodanig”, aldus CDA’er Tobias van der Hoeven, die deze week opnieuw vragen heeft gesteld over dit onderwerp. 


Capaciteit

De aanleiding voor de nieuwe vragen is het feit dat het college heeft laten weten dat rondom de Klinkenbergerplas meer handhaving nodig is, maar de capaciteit niet toereikend. "Jammer, maar helaas, lijkt vervolgens het devies”, aldus het gemeenteraadslid, "en ik vind dat dus niet kunnen: als je als burgemeester en wethouders blijkbaar vindt dat er ergens in het dorp een serieus probleem is met de naleving van regels, dan moet je in actie komen, handelen, en niet lijdzaam toezien alsof je er ook allemaal niets aan kunt doen.” 


De CDA-fractie heeft het college onder andere gevraagd om richting de raad voorstellen te doen om de capaciteit voor toezicht en handhaving structureel te versterken.