'Sommige zangers hadden een uitermate goed geheugen, zij konden een lied van vele coupletten na eenmaal horen vrijwel perfect nazingen.'
'Sommige zangers hadden een uitermate goed geheugen, zij konden een lied van vele coupletten na eenmaal horen vrijwel perfect nazingen.' Foto:

Wereldvermaarde zanger en Nico van der Meel zondag in De Paulus

muziek n Met volmaakte dictie zingt Nico van der Meel uit het Antwerps Liedboek en het Gruuthuse-handschrift, zondag 12 september om 16.00 uur in De Paulus. “Het is een unieke Luister-ervaring zonder tekstboekje. Wat onbekend voorkomt, licht ik toe”, verzekert hij.

Wij kunnen ons moeilijk voorstellen hoe een Middeleeuwer muziek en liederen meemaakte. Als er muziek werd gemaakt en ernaar geluisterd, was dat een geen alledaagse gebeurtenis. Mensen zongen in kroegen en op markten in de hoop op een kleine beloning. Ook in de huiskamers van gegoede families werd gezongen en op instrumenten gespeeld: amoureuze, geestelijke en boertige liederen alsook verhalende liederen van soms enorme lengte. Liederen gingen van mond tot mond maar niet werden opgeschreven. Deze orale traditie leidde er natuurlijk toe dat liederen veranderingen ondergingen, in melodie of in woorden. Gelukkig zijn er enige geschreven bronnen voor Middeleeuwse liederen zoals het Antwerps Liedboek uit 1544. Het moet populair zijn geweest. Jammer van dit liedboek is, dat er alleen teksten in staan en geen melodieën, hooguit wijsaanduidingen. Het Gruuthuse-handschrift uit de veertiende eeuw is een andere grote bron, maar lag heel lang in de kluis van een adellijke Belgische familie. 

Kaartjes alleen online: muziekkamer-oegstgeest.org


‘Hoe verder na corona’

ontmoeting n Dorpscentrum Oegstgeest organiseert op dinsdagavond 14 september een thema-avond met een actueel thema: ‘Hoe verder na corona'.

Na een lange periode leven met corona en met beperkende maatregelen vanwege de coronapandemie is er nu gelukkig weer veel mogelijk.
Ook in het Dorpscentrum Oegstgeest komen steeds meer activiteiten op gang, zoals onder andere het organiseren van thema-avonden. Op dinsdag 14 september wordt een avond georganiseerd over 'Hoe verder na corona'.

De bijeenkomst is bedoeld voor inwoners van Oegstgeest die het interessant vinden om te luisteren naar drie aansprekende verhalen over dit thema en hierover met elkaar in gesprek willen gaan.


Sprekers uit drie verschillende sectoren verzorgen ieder een korte inleiding. De sprekers zijn gevraagd om in te gaan op de volgende vragen:
• Wat heeft Corona ons, naast beperkingen en verlies, ook gebracht?

• Wat heeft Corona ons geleerd?

• Wat is er in Oegstgeest er veranderd? Voor individuen, bewoners in verpleeghuizen en revalidatie, voor buurtgenoten en op gemeentelijk niveau?

• Heeft deze periode ook creatieve oplossingen gebracht of nieuwe inzichten opgeleverd?

• Wat gaan we vanaf nu anders doen?


Deze sprekers zijn:

Marjolein Post, waarnemend Locatiemanager en Mandy Broer, Teamleider geriatrische revalidatiezorg, beiden werkzaam in Van Wijckerslooth

Mirjana Pannekoek, Projectleider Samen tegen Eenzaamheid Oegstgeest en Sietske Steenbergen, Sociaal Makelaar, beiden werkzaam bij de Gemeente Oegstgeest

Gerrit Jan Bezemer, Voorzitter Platform voor Ondernemers Oegstgeest

Na een korte pauze is er de gelegenheid om met elkaar en met de sprekers verder in gesprek te gaan over de inzichten die er leven er bij inwoners van Oegstgeest, bezoekers van het Dorpscentrum en aanwezigen tijdens deze avond.

Dinsdag 14 september • Grote zaal Dorpscentrum Oegstgeest • Lijtweg 9 • Inloop:19.45 uur • Aanvang: 20.00 uur.