Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Jaensch is nog niet klaar met Oegstgeest

• Burgemeester ambieert tweede termijn als burgemeester

herbenoeming n “Oegstgeest is mij gaan passen als een vertrouwde jas. Graag wil ik mij opnieuw een aantal jaar inzetten voor het dorp.” Aan het woord is Emile Jaensch. Vorige week liet hij weten een tweede termijn als burgemeester van ons geestdorp te ambiëren. “Mijn partner Vera en ik zijn van Oegstgeest gaan houden.”

Door Willemien Timmers

In februari 2016 verliet Jaensch Amsterdam Zuidoost, waar hij Dagelijks Bestuurder was, om aan de slag te gaan in Oegstgeest. Een hele overgang. “Zo langzaamaan leerde ik het DNA van het dorp kennen; Door deel te nemen aan de festiviteiten op Koningsdag en 5 mei bijvoorbeeld, en mensen aan het woord te laten als ze met hun verhaal naar mij toe kwamen.” Hij leerde naar eigen zeggen een luisterend oor te bieden aan mensen uit alle geledingen van Oegstgeest. “Formeel ga je als burgemeester over veel dingen niet, maar mensen spreken je wel aan. Dat is inherent aan de functie. Je kunt eenvoudigweg niet de ombudsman van alles worden, maar je kunt een verhaal wel aanhoren en kijken of je een verschil kunt maken door mensen de goede kant op te sturen of hun verhaal te delen met de juiste personen. In een gemeente met 25.000 inwoners is de schaal net zo, dat het te overzien is.” Hij beschrijft hoe het voor soms radeloze mensen belangrijk is dat er naar hen geluisterd wordt. “Zij snappen ook dat je als burgemeester niet zomaar alles voor elkaar kunt krijgen, maar zijn ze al blij dat ze hebben kunnen vertellen wat ze bezighoudt. En soms ben ik wél in de gelegenheid om concreet te helpen.”


Volle agenda

Hoe druk een burgemeester zich maakt in zijn functie en daarnaast, is feitelijk aan hem of haar zelf. Emile Jaensch is zeker geen burgervader die zijn dagen vult met het poetsen van zijn ambtsketen. Zo is hij naast zijn burgemeestersbaan (onbezoldigd) lid van het Dagelijks Bestuur van de regionale samenwerkingsorganisatie Holland Rijnland, waar hij de portefeuilles Wonen, Bestuur & Middelen en Natuur, Landschap & Recreatie (onbezoldigd) onder zijn hoede heeft. Daarnaast is hij ook onbezoldigd vicevoorzitter van de Vereniging van Zuid Hollandse Gemeenten. “Dit maakt dat we hier op het raadhuis snel kunnen schakelen, omdat ik vaak uit de eerste hand weet welke zaken er in de provincie spelen.” Per week wordt er ongeveer een dag gevuld met nevenfuncties.

Als er al vrije uren zijn, besteedt hij die graag met zijn dochters. Televisiekijken doet hij weinig. “Wel lees ik de krant en volg het nieuws. Graag zou ik meer boeken lezen, maar de vrije tijd is schaars.” Jaensch en zijn partner Vera houden er ook van om als fietsmaatje door onze mooie gemeente te fietsen. “Al rijdend komen er boeiende gesprekken op gang, die je anders niet zo snel voert.”


“Vandaag was een drukke dag”, vertelt Emile Jaensch afgelopen donderdag aan de gesprekstafel in de burgemeesterskamer van het Oegstgeester raadhuis. “Er stond voor Holland Rijnland een gesprek over de financiële tussenrapportage op de agenda. Misschien kennen mensen dat niet zo van mij, maar ik ben echt in mijn element als ik kan sparren met financiële mensen, scherpe vragen kan stellen en vervolgens draagvlak voor besluiten kan creëren door verantwoordelijken mee te nemen in bepaalde processen. Deze rol in het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland vind ik erg leuk, en het mooie is dat ik de kennis weer mee terug kan nemen naar Oegstgeest.” Donderdag ontmoette hij ook de nieuwe directeur van Holland Rijnland. “We hebben over zijn eerste ervaringen gesproken en gespard over de bedrijfsorganisatie.”


Zelfredzaamheid

Eén van de zaken die hem in zijn bijna zes jaar burgemeesterschap is opgevallen, is de ‘enorme zelfredzaamheid’ van Oegstgeestenaren. Jaensch noemt het voorbeeld van het onderhoud van de oorlogsgraven bij het Groene Kerkje. “Vanuit de landelijke organisatie werd mij duidelijk te kennen gegeven dat het in goede staat houden hiervan echt niet bij vrijwilligers neergelegd kon worden. Tot ze langskwamen en zagen dat we het hier prima gingen regelen. Dat is typerend voor Oegstgeest. Dat niet ambtenaren, maar de inwoners zelf voor oplossingen zorgen. Dat zien we ook bij de sportverenigingen en bij het Dorpscentrum. Die proactieve houding van de Oegstgeestenaren heeft mij prettig verbaasd.”


Samenhang

Emile Jaensch hoopt dat ondanks dat Oegstgeest heel snel gegroeid is, alle nieuwe inwoners zich ook verbonden voelen bij het dorp. “Als je zo snel groeit, staat de samenhang onder druk. Ik voel het als mijn taak om eraan te werken dat we mét elkaar onze feesten vieren en daar iedereen bij te betrekken.”

Over deze sociale samenhang en de gemêleerdheid van het dorp maakt hij zich regelmatig druk. “Oegstgeest moet een dorp zijn voor iedereen, waar er voor eenieder plek is. Voor onze kinderen, maar ook voor loodgieters, leerkrachten en medewerkers van de brandweer. Zij vormen het sociaal cement van het dorp, en moeten niet alleen maar ‘geïmporteerd’ worden uit plaatsen om ons heen. Daarom ben ik blij met de woningbouwafspraken die de gemeenteraad heeft gemaakt, zodat minimaal 25 procent van de nieuwe huizen een sociale huurwoning is.”


Uitdagingen

Uitdagingen zijn er nog volop voor de burgervader. Zo is het dienstverleningsniveau in het gemeentehuis nog steeds een punt van aandacht. 

“We hebben hier in huis veel taken op ons bordje liggen, terwijl het budget dat we vanuit het Rijk krijgen, geen vetpot is. Als gemeente hebben we, naast de OZB, niet veel andere inkomsten, dus zullen we moeten roeien met de riemen die we hebben. Vanwege de grootte van onze gemeente kunnen we ambtenaren niet zomaar een schaal hoger geven om ze zo te laten blijven. Er is voor sommige vakgebieden enorme concurrentie tussen gemeenten. Nu worden servicenormen soms niet gehaald, en dat is voor een top-10-woongemeente als Oegstgeest echt jammer. Toch doen we er alles aan om medewerkers aan ons te binden. Dat gaat van passende salariëring tot aan echt goede koffie.” 

De burgervader begrijpt dat bij de inwoners irritatie over het serviceniveau kan ontstaan. “Wat wij beter kunnen doen is uítleggen hoe de gang van zaken is, zeker als we het niet kunnen oplossen. Inwoners hebben voor bijvoorbeeld vergunningen of vuilophaal geen alternatief, dus moeten we dienstbaar zijn en uitleggen dat met bijvoorbeeld de enorme toename aan verbouwingsaanvragen, het aantal ambtenaren niet is toegenomen. En dat met het online bestellen van producten de hoeveelheid karton veel meer is geworden, terwijl de bakken vanwege de coronabezetting van de ophaalwagens, minder geleegd konden worden. Ook de milieustraat kreeg te maken met veel meer bezoekers, minder bezetting en veel coronaregels. Daar is niet tegenop te werken. Uitleggen kan ook hier heel veel wrevel wegnemen.”

Emile Jaensch heeft besloten dat hij graag wil blijven, en geeft aan dat de afgelopen beslis-periode er niet een van tweestrijd was. Van een eventuele andere betrekking was dan ook geen sprake.
Het snel gegroeide Oegstgeest, dat met het Bio Sciencepark en De Boeg ook meer een werkgemeente is geworden, hebben hij en zijn Vera de afgelopen jaren in hun hart gesloten.


Komende raadsvergadering zal een woordvoerder van de vertrouwenscommissie laten weten of ook de gemeenteraad instemt met een nieuwe ambtsperiode voor burgemeester Emile Jaensch. Eventuele discussies over de herbenoeming worden in beslotenheid gevoerd.


Reacties op ambitie tweede termijn

herbenoeming n Diverse mensen van binnen en buiten de gemeentegrenzen reageren op de ambitie van Emile Jaensch om nog een termijn burgemeester te worden.

Linda van der Zon-Bronsgeest, voorzitter van Oranjevereniging Oegstgeest en voorzitter Comité Herdenken en Vieren Oegstgeest vertelt dat de burgervader veelvuldig heeft meegedacht met het organiseren van festiviteiten in coronatijd. “We waren bezig een nieuw programma op te zetten, toen Emile mij belde met allerlei leuke ideeën. Hij kon precies zeggen wat wel en niet toegestaan was en anders waren er op het gemeentehuis wel medewerkers die zich erin mengden om advies uit te brengen. Ook wilde Emile op de hoogte blijven van tussentijdse ontwikkelingen en schroomde niet om tussendoor hiernaar te vragen. Oegstgeest was een van de weinige dorpen die een echt coronaproof Koningsdagprogramma had en het werd, mede dankzij het prachtige weer, een succes. Ook Emiles locatie-bezoekjes op de dag zelf zijn niet onopgemerkt gebleven en dat werd door iedereen zeer gewaardeerd. Ik heb de afgelopen jaren Emile leren kennen als een zeer toegewijde, enthousiaste burgermeester die precies weet wat er speelt in het dorp. Ondanks dat er soms over bepaalde onderwerpen kritiek geuit wordt, hetgeen onvermijdbaar is, weet ik dat hij het beste voor heeft met Oegstgeest. Wat mij betreft blijft hij dan ook zeker weer een ambtstermijn onze burgermeester en kunnen we binnenkort een start maken met de voorbereidingen van komend jaar!”

“Burgemeester Emile Jaensch heeft in de afgelopen periode laten zien dat hij zeer betrokken is bij het sociale leven in het dorp. Zijn deelname aan Fietsmaatje Oegstgeest is daar een bewijs van”, laat Fietsmaatjes-ambassadeur en Winkeliersverenigingsvoorzitter Marijke in ’t Veld weten. “Als liberale burgemeester is hij ook betrokken bij de ondernemers in het dorp. Dat wordt natuurlijk van hem verwacht, met name in de afgelopen coronaperiode. Ik hoop dat hij ook in zijn eventuele volgende ambtsperiode de ondernemers en de retail ruim zal steunen. Zij zijn namelijk een belangrijk onderdeel van het prettige woonklimaat in Oegstgeest.”

Bestuursvoorzitter Dorpscentrum Oegstgeest, Joop Verdonk, reageert enthousiast als hij hoort dat Emile Jaensch zich opnieuw beschikbaar heeft gesteld. “Ik heb hem sinds zijn komst in verscheidene bestuurlijke hoedanigheden (Oranjevereniging, Veteranencomité, Dorpscentrum) mee mogen maken en hem daarbij ervaren als een zeer laagdrempelige, open en geïnteresseerde burgemeester. Faciliterend naar organisaties waar mogelijk en regulerend waar nodig. Ook zijn niet aflatende zorg voor de inwoners en het dorp in de afgelopen corona-periode siert hem. Ik hoop dat het Oegstgeest gegund wordt om hem zeker nog een periode als burgervader in ons midden te mogen hebben.”

“Ik vind het prima als hij herbenoemd wordt”, laat de voorzitter van het Platvorm voor Ondernemers Oegstgeest (PVOO) Gerrit Jan Bezemer weten. “Vooralsnog er van uitgaande dat Oegstgeest zal voortbestaan als onafhankelijke gemeente. Zolang deze discussie nog niet is afgerond vind ik Emile een prima burgervader. Toegankelijk en geïnteresseerd in wat er binnen zijn gemeente gebeurt. Onafhankelijk en boven de partijen. Een verbindende representant die partijen en belangengroepen bij elkaar probeert te brengen. Een erudiete man die, zo zie ik zijn stukjes op social media, op een breed terrein interesse heeft en kennis draagt. Kortom zijn herbenoeming staat wat mij betreft niets in de weg.”

Ploegchef Ton Koot van de Oegstgeester brandweer is positief over zijn burgemeester. “Emile is voor ons duidelijk een burgemeester die naar de mens in de organisatie kijkt en daar ook werk van maakt. Zijn betrokkenheid en interesse bij het vieren van ons 300-jarig bestaan in 2019 is daar een goed voorbeeld van. Nu we een einddatum weten voor het sluiten van de kazerne aan de Dorpsstraat 64 in Oegstgeest gunnen wij het Emile om daar als burgervader betrokken bij te blijven.”

Ook binnen de Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten (VZHG), waar Emile Jaensch vanaf 2020 lid van is en vanaf 1 september vicevoorzitter, ziet men hem graag blijven als burgemeester van Oegstgeest. Anne de Baat, bestuurlijk secretaris van de VZHG: "Ik waardeer Emile om zijn bestuurlijke ervaring en zijn brede belangstelling voor de maatschappelijke opgaven die op het bordje van de gemeenten liggen. Zoals opgaven op het gebied van het klimaat, de woningmarkt, de jeugdzorg en niet te vergeten de financiële positie van de gemeenten. Emile geeft als bestuurder/vicevoorzitter de VZHG een sterke impuls en dat is in het belang van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten en dus ook van Oegstgeest. Daarom hoop ik dat hij burgemeester van Oegstgeest zal blijven. De VZHG zal daar blij mee zijn!”

Afbeelding