Proef de wilde natuur in Oegstgeest, Zoeterwoude en Leiden

buiten n Najaar in de natuur betekent zaden, bessen, vruchten en noten. Er valt nu veel te smikkelen en smullen in veld en bos. De vraag is echter wat je wel en niet kunt eten.

Voor mensen die hier meer over willen weten, organiseert Daphne Struint dit najaar een aantal wildplukwandelingen: op zondag 12 september rond de Klinkenbergerplas(Oegstgeest), woensdag 13 oktober in het Prielenbos (Zoeterwoude) en zondag 10oktober en 7 november in Polderpark Cronesteyn (Leiden). 

Tijdens de wandeling leren deelnemers wat ze, met respect voor de natuur, kunt oogsten uit het wild.

Wist je bijvoorbeeld dat hondsdraf familie is van munt en je er dus prima een kopje thee van kan zetten? Dat de Europese berenklauw bijna in zijn geheel eetbaar is en de zaden kunt gebruiken als specerij? Dat je de meidoorn goed is voor je hart en de vruchten smaken naar overrijpe appels? Tijdens de wildplukwandeling van Daphne Struint komen er vele weetjes, recepten en verhalen over eetbare planten aan bod. Daphne: “Na afloop kijken mensen vaak met andere ogen naar het groen om hen heen.”

Aan de wandeling zijn kosten verbonden. Meer informatie en aanmelden: www.daphnestruint.nl


Demonstratie Jenergy

protest n Op woensdag 8 september zal er door leden en personeel van sportschool Jenergy uit de Clusiushof geprotesteerd worden bij het gemeentehuis. Er zullen van half twaalf tot half één een aantal demonstratie-lesjes voor het gemeentehuis gegeven worden.

De sportschool en de gemeente hebben onenigheid over het gebruik van de in de school gebouwde tussenverdieping. Deze ruimte zou illegaal gebouwd zijn, en het aantal toegestane vierkante meters te groot maken volgens de gemeente.


Bestemmingsplanwijzing

Jenergy eist dat de gemeente het gebruiksverbod per direct opheft en dat de sportschool volledig haar ruimte kan gebruiken en exploiteren. Volgens de eigenaresse, Jenny Gaidoukevitch, is een tussentijdse bestemmingplanwijziging, die de tussenverdieping onmogelijk maakt, onjuist en onbedoeld. “Deze wijziging is nooit besproken en/of aangekondigd en de sportschool is dan ook nooit geïnformeerd”, laat zij aan haar leden weten.


Vandaar dat bij het gemeentehuis gedemonstreerd gaat worden. “De fout in het bestemmingsplan moet hersteld worden, zodat de sportschool nu geheel open mag en gebruikt kan worden. We hopen dat het gemeentebestuur en de wethouder door deze demonstratie inziet dat zij een positieve en gezonde grondhouding zullen moeten aannemen”, aldus Gaidoukevitch.