Briljant idee voor rust

Gister een ommetje gemaakt. Bij de Kwaakbrug liepen hielden we halt. We troffen daar een paal aan met bovenaan een aanwijzing dat ‘Leiden ¼ uur gaans’ zou zijn. Onder de aanwijzing konden we stemmen horen die ervaringen uit het verleden deelden. Nooit zo bij stilgestaan, deze brug. Talloze keren overheen gefietst: kinderen naar school brengen, boodschappen doen, naar een feestje, naar de kerk en nog veel meer. Inmiddels ben ik er ook vaak overheen gelopen. Vele ommetjes door een prachtig stukje oer-Hollands landschap.

Toch had ik voor de schoonheid van dit onderdeel van onderweg zijn door de haast van alledag meestal weinig oog. Gelukkig nodigt deze plek nog nadrukkelijker uit om even bij stil te staan, ook bij het verleden. Want het wordt een gemeentelijk monument. Een prestatie op zich dankzij vooral de Historische Vereniging Oegstgeest, die de brug op de agenda van de gemeente wist te krijgen. Nota bene, de huidige versie van de brug gaat terug tot 1637 als vervanger van een exemplaar uit 1438, als oudste brug over de Haarlemmertrekvaart*. 



Laten we één dag in de week tot rustdag promoveren

Dat beeld van altijd maar onderweg zijn, met weinig tijd om even stil te staan, doet mij beseffen dat rust voor mij van levensbelang is in die alledaagse haast. Niet alleen tijdens de vakantie, maar wekelijks. Een dag waarop we alle tijd hebben om te kunnen ontspannen, te luisteren en vooral te vieren, als het even kan. Misschien is het daarom wel een idee als we met z’n allen één dag in de week tot rustdag promoveren waar zo veel mogelijk mensen kunnen genieten. Ik geef toe dat dit geen nieuw idee is, maar wat mij betreft wel briljant, al eeuwenlang. 


Jelle Wesseling


*Freek Lugt, Historische Vereniging Oegstgeest: Kwaakbrug Oegstgeest; Bouwhistorisch onderzoek (11 januari 2011)