Gezongen verhalen: Nico van der Meel zang en Constance Allanic harp, viola da gamba en hakkebord.
Gezongen verhalen: Nico van der Meel zang en Constance Allanic harp, viola da gamba en hakkebord. Foto:

Pakkende luisterhalen uit de late Middeleeuwen en 16e eeuw

muziek n De Zondagmatinee in De Paulus van 12 september is aan Nico van der Meel, een van Nederlands bekendste tenoren. Wereldfaam verwierf hij met zijn vertolkingen van Evangelist in de Passionen van Bach, met recht wordt hij een meesterverteller genoemd. Vier jaar geleden zong hij in De Paulus Schuberts Winterreise, het was hartverscheurend.

Het programma omvat nu Gezongen verhalen uit de late Middeleeuwen en 16de eeuw, geput uit onder meer het Antwerps Liedboek. Nico van der Meel is kernlid van Camerata Trajectina dat even goed internationale faam verwierf met theatrale voorstellingen van muziek en Nederlandse poëzie uit de 16de een 17de eeuw. Toonkunst is immers aan tijd noch territorium gebonden; zij is zodra zij gepeeld wordt – in levenden lijve. 

De gezongen voorleesmiddag deze maand is de eerste van drie voorstellingen van Camerata Trajectina in De Paulus: 17 oktober komen zij met tien musici en zangers ook hier een grootse ode brengen aan Jan Pietersz. Sweelinck (1562–1621) – de Orpheus van Amsterdam stierf 16 oktober 400 jaar geleden. 

Volgend jaar, 27 februari, treedt Camerata Trajectina aan met schrijfster Nelleke Noordervliet. In de muziekvoorstelling Elk zijn waarom! geven zij gestalte aan de warmbloedige emoties in muziek, ruzies, vriendschap en feesten van de 17de eeuw. 

Nico van der Meel wordt 12 september geflankeerd door Constance Allanic op harp, viola da gamba en hakkebord. 

Tickets alleen via muziekkamer-oegstgeest.org


Eerste Open Energiedag 11 september: kom kijken bij De Watergeuzen

energie n Dit jaar wordt voor het eerst de Open Energiedag georganiseerd: op 11 september kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Ook Rijnland Energie Coöperatie opent die zaterdag de deuren voor het publiek bij windmolens De Watergeuzen in Zoeterwoude.

De Watergeuzen zijn de eerste windmolens in Holland Rijnland die binnenkort in handen van omwonenden zullen zijn. Coöperatie Rijnland Energie heeft de molens overgenomen van de ontwikkelaar en is dit jaar gestart met het uitgeven van participaties.
De Watergeuzen staan langs de A4 bij de afrit Zoeterwoude. Bezoekers kunnen zich op 11 september tussen 10 en 15 uur melden bij Rijnland Energie Coöperatie op het Groene Hartplein in Zoeterwoude (naast La Place). Er zijn rondleidingen naar de molens. Aanmelden vooraf is niet nodig.