Wie was Maria Magdalena?

Wie was Maria Magdalena nu eigenlijk? Er gaan veel verhalen over haar rond. Was ze een prostituee, een discipel van Jezus of toch diens echtgenote? Was ze een ‘zondares’ of een ‘apostel van de apostelen’, was ze een ‘kroongetuige’ of een ‘feministe’? Een makkelijk antwoord is er niet. Er gaan ook zoveel oncontroleerbare verhalen over haar. Een tentoonstelling over deze vrouw in Museum Catharijneconvent in Utrecht geeft veel stof tot nadenken.

Maria Magdalena wordt in de bijbel beschreven als een toegewijde en welgestelde volgelinge van Jezus. Volgens de evangelist Lucas heeft Jezus zeven demonen uit haar verdreven. Daarna verzorgde zij Jezus en zijn twaalf apostelen. Maria Magdalena wordt vaak voorgesteld als prostituee, zoals in de populaire musical Jesus Christ Superstar uit 1973. In het lied I don’t know how to love him zingt zij: “Ik heb al zoveel mannen gehad op heel veel manieren”. Maar of ze werkelijk prostituee was is een mysterie.

Dat Maria Magdalena en Jezus een hechte band hadden, blijkt wel uit de verschillende andere Bijbelverhalen. Ze was aanwezig was bij de kruisiging, in gezelschap van de andere Maria, de moeder van Jezus. Ook ontdekte ze na de opstanding van Jezus zijn lege graf.

In de beeldende kunst is deze door geheimen omhulde vrouw ook een grote bron van inspiratie. Wie was die mysterieuze Maria Magdalena? Waarom heeft ze zoveel gezichten? Hoe komt het dat ze wordt geassocieerd met de vermenging van seksualiteit, sensualiteit en zonde? 

Volgens het dagblad Trouw laat de tentoonstelling een indrukwekkende variatie aan historische, moderne en eigentijdse werken zien. En dat levert bepaald geen eenduidig beeld op. Al die verschillende perspectieven op Maria Magdalena hebben hun plek gevonden in de verbeelding van de mysterieuze Bijbelse vrouw, laat het Catharijneconvent zien.

Over die tentoonstelling zal Ilse Hogeweg (predikant in Rotterdam-Kralingen) op donderdag 2 september hier in Oegstgeest een inleiding geven. De inloop start om 9.30 uur, de aanvang is om 10.00 uur in de Regenboogkerk. Misschien bent u nieuwsgierig geworden, hoe dan ook, u bent welkom.

Arjan de Kok