Afbeelding
Foto:

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

De politieke partijen in Oegstgeest zijn zich aan het voorbereiden op de komende verkiezingen in 2022. Ik ben benieuwd of fusie met Leiden nog een verkiezingsitem wordt. Door de decentralisatie van een aantal jaren geleden en vele regionale samenwerkingsverbanden, een lappendeken van gemiddeld 30 per gemeente, is de bestuurlijke druk toegenomen. Daarnaast kampen gemeenten met een tekort aan (gekwalificeerd) personeel. 

Dit alles doet wat met de bestuurskracht van de gemeente. Wel of niet fuseren wordt daarmee, wat mij betreft, een item. Zo’n fusie wordt getoetst aan 4 K’s: kosten, kwaliteit, kwetsbaarheid en klantgerichtheid. Of zo’n toets in Oegstgeest recentelijk heeft plaatsgevonden weet ik niet. Mijn verwachting is van niet. En een onafhankelijk onderzoek naar de pro’s en contra’s zal niet zonder meer worden uitgevoerd. Daarom heb ik het volgende voorstel.

Als elke politieke partij in de Raad drie onderbouwde argumenten voor en drie tegen een fusie met Leiden zou formuleren – kort en bondig – en deze overzichtelijk worden gepubliceerd voor de inwoners van Oegstgeest, dan zouden we daarna een informeel referendum kunnen houden over dit onderwerp.

De keuze tot het al dan niet fuseren wordt natuurlijk beïnvloed door emotionele, politieke en zakelijke argumenten. Tijdens de campagne zullen vooral politieke argumenten naar voren komen. Het zou mij daarbij niet verbazen als politieke partijen zich laten beïnvloeden bij hun stellingname door wat de achterban wil. Ook al zou dat niet direct bij de visie en het beleid van de betreffende partij passen. 

Voor alle helderheid: de VVD, de partij waar ik lid van ben, is pertinent tegen een fusie. Ik neig naar een fusie vanwege vooral zakelijke argumenten; efficiency, effectiviteit en de mogelijkheid om als inwoners van Oegstgeest ook democratische invloed te kunnen uitoefenen op het bestuur en toezicht van de stad Leiden. Mijn mening is echter niet in beton gegoten. Ik ben gewoon nieuwsgierig en laat mij graag met onderbouwde argumenten overtuigen van het tegendeel. 

En misschien moeten wij de stad Leiden bij deze exercitie betrekken. Zouden de landelijke partijen in Leiden andere argumenten hebben dan dezelfde partijen in Oegstgeest? 

Wellicht wil de uitgever van deze Courant hieraan meewerken en kunnen wij later dit jaar een debat organiseren onder leiding van een, op dit gebied, deskundige hoogleraar. En wat de uitkomst van de verkiezingen ook zal zijn, zelfstandig blijven of fuseren, ik blijf een tevreden inwoner van Oegstgeest en geniet van de faciliteiten van Leiden.

Afsluitend nog even mijn stokpaardje berijden; het Cultuurfonds Oegstgeest kan alleen het verschil maken in ons dorp wanneer de inwoners het steunen. Kom even uit je stoel, google deze stichting en maak wat geld over. Alle beetjes helpen.


Arjen Pels Rijcken