Afbeelding
Foto:

Boekje Vereniging Vrienden van de Leidse Hout: Dieren in de Leidse Hout

natuur n In de Leidse Hout bevinden zich heel veel dieren en diertjes; bijen, libellen, vleermuizen, kikkers en padden, vissen en nog veel meer soorten die zich thuis voelen in het park.

Dankzij de bijenweides zijn er steeds meer bijen te vinden in de Leidse Hout. De meeste bijensoorten in Nederland maken een holletje in de grond met op het einde een klein kamertje waar de bij haar ei boven op een klompje van stuifmeel legt. 

In de vijvers en sloten vind je onder andere de libellen. Deze prachtige vliegers leven het overgrote deel van hun leven als larve onder water. Ze doorstaan negen tot zeventien vervellingen over een periode van één à twee jaar, waarna ze uit het water komen ‘sluipen’. Hangend aan een stengel kruipen de larven dan uit het laatste vel, ze pompen de vleugels op en zijn klaar voor de voortplanting. Ze leven dan nog één week tot maximaal een paar maanden.

Er staan nog veel meer dierenweetjes in het handzame boekje ‘Dieren in de Leidse Hout’, uitgegeven door de Vereniging Vrienden van de Leidse Hout. Dit mooie boekje is te koop voor 10 euro bij De Rijnlandse Boekhandel en bij De Kler. Ook het eerder verschenen boekje ‘Bomen in de Leidse Hout’ is nog beschikbaar. Oegstgeestenaren kunnen natuurlijk ook lid worden van de Vereniging Vrienden van; dan ontvangen zij de boekjes gratis.

Afbeelding