Dierenambulance krijgt 5.000 euro

politiek n De dierenambulance krijgt eenmalig 5.000 euro als dank voor het ophalen en verzorgen van zieke wilde dieren. Dat besloot de gemeenteraad donderdagavond op initiatief van PrO en CDA. 

Al jaren zetten vrijwilligers en medewerkers van de dierenambulance zich in om zieke vogels, egeltjes, slangen en andere kruipende, vliegende en lopende dieren in nood te verzorgen. In de meeste andere delen van Nederland ontvangt de dierenambulance hiervoor een subsidie van het provinciebestuur, maar niet in Zuid-Holland. Afgelopen jaar had de dierenambulance een tekort van 60.000 euro op haar begroting en de organisatie klopte (weer) aan bij de gemeenten om financiële steun.

Dit jaar is het gemeentebestuur bereid om wél 5.000 euro bij te dragen. Vorig jaar zijn in Oegstgeest 245 wilde dieren opgehaald en verzorgd. Volgens wethouder Jan Nieuwenhuis is het financieel ondersteunen van de dierenambulance ‘geen wettelijke taak voor de gemeente’. “Als er geen dierenambulance zou zijn, zou het niet de taak zijn voor de gemeente om dat te doen. Het is de verantwoordelijkheid van de Provincie.’’ Nieuwenhuis gaf aan, dat de Provincie wel ‘heel veel regels maakt voor degenen die de dieren opvangen’, maar dat de Provincie Zuid-Holland niet meefinanciert. ‘’Ik hoop dat de Provincie Zuid-Holland tot de conclusie komt, dat ze niet alleen regels moeten maken, maar ook zorgen voor de financiering ervan.’’ De raadsleden waren het hier mee eens en gingen unaniem akkoord met de incidentele bijdrage van 5.000 euro aan de dierenambulance. “Dit besluit van de gemeenteraad van Oegstgeest moet de andere regiogemeenten stimuleren om dit goede voorbeeld te volgen”, reageert voorzitter Jaap van Meijgaarden later tevreden. 


Gasnetwerk blijft liggen

politiek n In de gemeente moet het gasnetwerk in ieder geval tot 2050 blijven liggen. Volgens VVD’er Marcus Rolloos zal aardgas nog tot dat jaar noodzakelijk blijven voor de energiebehoefte. 

De waterstoflobby heeft aangegeven, dat de huidige aardgasleidingen in de toekomst gebruikt kunnen worden voor het met waterstof verwarmen van de woningen. Rolloos voorziet, dat er een waterstofleidingnetwerk tussen Amsterdam en Rotterdam zal komen.


De meeste raadsleden steunden zijn voorstel om het aardgasnetwerk te behouden. Maar volgens D66 moet dat niet een verkapte manier zijn om de overgang naar duurzame energieopwekking te vertragen. Rolloos beloofde dit. PrO-raadslid Burger liet weten, dat zijn partij twijfelde over het voorstel. Volgens hem is het kabinetsbeleid, dat iedereen in 2030 van het aardgas af moet. Rolloos ontkende dit en gaf aan, dat dit pas in 2050 is. Op de website www.duurzaamnieuws.nl staat inderdaad, dat de gebouwde omgeving in Nederland pas in 2050 aardgasvrij moet zijn.

Ook wethouder Peter Glasbeek steunde het voorstel, waarna het door de gemeenteraad aangenomen werd.