Van Nieuwlands tuin is een oase van groen. | Foto's Willemien Timmers
Van Nieuwlands tuin is een oase van groen. | Foto's Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Heerlijk Open Tuinen Weekend in de Leidse regio

groen n Op zaterdag 19 en zondag 20 juni vond op initiatief van Groei & Bloei opnieuw het Open Tuinen Weekend in de regio plaats. Ook in Oegstgeest waren prachtige tuinen te bezichtigen. Zo opende Ad van Nieuwland zijn natuurlijke tuin voor het publiek.

Door Willemien Timmers

De tuin van de voormalig hovenier aan de Haarlemmerstraatweg werd druk bezocht. Gedurende de twee dagen brachten zo’n 250 geïnteresseerden een bezoek aan de natuurlijke tuin.

“We genieten dagelijks van onze tuin”, liet zijn vrouw zondag weten. “Het lijkt elke dag alsof we op vakantie zijn. De tuin is een heerlijke plek geworden. We zwemmen er ook vaak.”

Ad van Nieuwland genoot van de aanloop en zag veel van zijn oude klanten terug. “Velen zijn benieuwd naar hoe het voormalige terrein van achter het tuincentrum nu veranderd is. Ik laat ze zien wat er mogelijk is, en maak ze enthousiast om ook hún tuin op een natuurlijke manier in te richten.”


Hergebruik

‘Natuurlijk’ gaat niet alleen over de soort planten. “Het is ook natuurlijk omdat we geen pesticiden gebruiken. Ook is veel in de tuin mogelijk gemaakt door oude materialen te hergebruiken. Oude tegels vormen de rand van de vijver, en oude bestrating vormt nu een muurtje. Zo hoef je bij de herinrichting van je tuin ook minder af te voeren.”


Van Nieuwland begon in 2019 met de aanleg van de tuin, met veel liefde voor de natuur en voor diversiteit. “Ik creëer mijn eigen compost en maak het voor dieren een fijne plek om te zijn.”


Workshops

“Nu ik mijn eigen ‘levende tuin’ heb gecreëerd, wil ik anderen daar ook graag in meenemen. Daarom ga ik workshops organiseren over hoe een echt natuurlijke tuin aan te leggen en te onderhouden.”

Meer informatie via geestgroen@gmail.com

Afbeelding