Gehandicaptenparkeerkaart in Oegstgeest duurste van Zuid-Holland

kosten n Vanuit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is de afgelopen weken onderzoek gedaan naar het verschil in de prijs van gehandicaptenparkeerkaarten per gemeenten. Deze kaart blijkt in Zuid-Holland het duurst in Oegstgeest.

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen gehandicapten gratis parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. De gehandicaptenparkeerkaart is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking, die niet verder dan 100 meter kunnen lopen met behulp van krukken of een ander hulpmiddel. Met zo’n kaart kunnen ze bijvoorbeeld dichtbij de ingang van voorzieningen, bijvoorbeeld van de supermarkt, parkeren. De prijs voor het aanvragen van zo’n kaart verschilt echter per gemeente. In Heerlen betaal je 471,25 euro, in Rotterdam 83,60 en als inwoner van Hardenberg of Bloemendaal hoef je zelfs helemaal niets te betalen voor de Europese Gehandicaptenparkeerkaart (GPK).

In Oegstgeest kost de gehandicaptenparkeerkaart 341,20. De gemeente is daarmee de duurste in Zuid-Holland, waar de de gemiddelde prijs 123,80 euro is. Dit tegenover de landelijke prijs van 105,35 euro.

In de raadsvergadering van maart is al over dit onderwerp gesproken. Een meerderheid van de gemeenteraad besloot toen dat de kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart omlaag moeten. De raad nam een voorstel van Progressief Oegstgeest aan om maatregelen te nemen tegen deze hoge tarieven.


Het college van burgemeester en wethouders zegde in maart toe uit te zoeken hoe Oegstgeest er voor kan zorgen dat de kosten van een gehandicaptenparkeerkaart omlaag kunnen. Bijvoorbeeld door het goedkoper organiseren van de keuring en het aanvraagproces. Wethouder Jan Nieuwenhuis liet toen weten ermee aan de slag te gaan.