Over enkele dagen zal de deal met Oudendal over Endegeest rond zijn. | Archieffoto Vivek Chaturvedi
Over enkele dagen zal de deal met Oudendal over Endegeest rond zijn. | Archieffoto Vivek Chaturvedi Foto: Vivek Chaturvedi

Raad mag alsnog mening geven in deal over Endegeest

politiek n Komende donderdag, 24 juni, krijgt de Oegstgeester gemeenteraad toch nog de kans om haar mening te uiten over de door het college te sluiten overeenkomst met projectontwikkelaar Oudendal over de plannen rond Endegeest.

In beslotenheid, dus achter gesloten deuren, zal het plan toch nog door de raad besproken worden. Eerder liet wethouder Matthijs Huizing weten een extra vergadering als bron van vertraging te zien, en liever rechtstreeks commentaar te ontvangen.

De overeenkomst met Johan Oudendal zou eigenlijk al begin deze week door het college getekend worden. Nu zal gewacht worden tot na de vergadering van donderdag.


EL CID 2021: ook fysieke dagen

LEIDEN n Studenten die aankomend jaar in Leiden gaan studeren, mogen – onder voorbehoud - tijdens de introductieweek EL CID drie dagen naar Leiden komen. De studenten worden in twee groepen verdeeld om de druk te verlichten. Voorafgaand aan het fysieke programma is een digitaal onderdeel van twee dagen.

Volgens de organisatie van EL CID staat de veiligheid van de studenten voorop, maar willen ze wel het EL CID-gevoel over te brengen. ‘Het EL CID-gevoel is dat je een week lang overal in de stad welkom bent,’ legt Mark Kenter van het EL CID-bestuur uit. ‘Dat je alles kan zien en meemaken wat de stad te bieden heeft.’

Om het gevoel zo goed mogelijk te evenaren heeft de organisatie ervoor gekozen om gebruik te maken van keuzeblokken. "Studenten kunnen kiezen uit verschillende evenementen. Je kan studentenverenigingen bezoeken, maar er zijn ook evenementen met een stukje cultuur over de stad zelf. Het idee is dat er zoveel keuze is dat je grote vrijheid ervaart."

De grote vrijheid betekent ook dat studenten de keuze hebben om het fysieke programma over te slaan. De organisatie heeft volgens Kenter alle aandacht en moeite gestoken in de veiligheid van het meerdaagse evenement. "Iedereen die het een beetje spannend vindt, hoeft zich geen zorgen te maken. Alles wat we doen is in overleg met de gemeente, de veiligheidsregio en de onderwijsinstellingen."

Het was de afgelopen maanden nog onduidelijk welke vorm de EL CID zou aannemen. Nu er duidelijkheid lijkt te zijn, heerst blijdschap bij de organisatoren. "Het lijkt de goede kant op te gaan. We zijn blij dat het tot een mooie afsluiting komt," aldus Kenter. "We zijn daar dankbaar voor, omdat de aankomende studenten een volwaardige start van het studentenleven verdienen."


Het digitale EL CID-programma zal plaatsvinden op donderdag 12 en vrijdag 13 augustus. Het eerste deel van het fysieke programma zal plaatsvinden van maandag 16 tot en met woensdag 18 augustus en het tweede deel van donderdag 19 tot en met zaterdag 21 augustus.


Kandidaat-lijsttrekkers in debat

politiek n Op maandag 14 juni hebben de drie kandidaat-lijsttrekkers zich gepresenteerd aan de leden van D66. Dat gebeurde in het Dorpscentrum.

Natalie Jonkers, Lydie Vellema en Elfred Bus willen lijstrekker worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Ze zijn al bekend in verband met hun D66-werk. De leden van D66 Oegstgeest kiezen de lijsttrekker. Op 2 juli wordt bekend gemaakt wie de lijsttrekker is geworden.