De vos in de tuin van Hans van der Salm.
De vos in de tuin van Hans van der Salm. Foto: Hans van der Salm

Vossen in Oegstgeest - Niet iedereen is er blij mee

Natuur n In de Oegstgeester Courant van 9 juni stond op de voorpagina een artikel met de tekst: Vos in de achtertuin.

"Er wordt gesteld, dat het een goed teken is dat er vossen in Oegstgeest zijn", laat lezer A. van der Geest weten. "Dat is kortzichtig, want het is bepaald geen goed teken. Het betekent dat er in de habitat van de vos te weinig voedsel is. Door de ongeremde groei van het vossenbestand in de duinen zijn meeuwenkolonies, konijnen, fazanten en patrijzen verdwenen. De fauna diversiteit wordt daardoor aangetast. Door voedsel schaarste trekken de vossen naar dorpen en steden en vervolgens verder naar de naburige weidegebieden. Daar waar het eerst wemelde van grutto’s, kieviten enzovoort, is het nu mede door toedoen van de vos stil. Als de vossenstand niet wordt gereduceerd, krijgen we daar dezelfde situatie als in de duinen. Mensen die ver van de natuur staan, vinden het zielig als een leuk vosje wordt afgeschoten. Ze begrijpen niet, dat als er niets gebeurt, de biodiversiteit naar de knoppen gaat en dat is veel erger!"


Lex Burgel, scheepsbouwkundige en jurist, maar bovendien natuurliefhebber, vertelt over de vos. "Dat je een vos ziet, komt niet zo heel vaak voor want de vos is eigenlijk een dier dat vooral ‘s nachts actief is. Ik ben zelf wel eens een vos bij mij in de straat tegengekomen maar dat was heel vroeg in de ochtend toen ik op weg was naar een vogelexcursie. Vossen hebben de stedelijke omgeving ontdekt. Pas op je kippen!"

In de duinen leven flink wat vossen. Ze worden niet bejaagd. "Zelfs als dat wel zou gebeuren, dan wordt een verlaten territorium snel overgenomen. In Berkheide en Meijendel zijn er vossen, die regelmatig gevoerd worden. Ga daar op een bankje zitten met wat lekkere hapjes en je loopt de kans dat je bezoek krijgt van zo’n 'rugzakvos'. Toch niet zo’n heel goed idee."

"Bij een excursie in de Libellenvallei (Meijendel) stonden we even stil toen zo’n vos naar ons toekwam. Hij liep een rondje om ons heen (op minder dan een meter), stelde vast dat er niets te halen was en verdween weer. Duidelijk gewend aan mensen."

Vossen eten kleine knaagdieren, konijnen en hazen. Zie ook www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/vos