Emile Jaensch is gek op eilanden - en boeken daar over. | Foto Sven van der Vlugt
Emile Jaensch is gek op eilanden - en boeken daar over. | Foto Sven van der Vlugt Foto: Sven van der Vlugt

Burgemeester Jaensch: 'Terug naar de bibliotheek Oegstgeest'

lezen n De bibliotheken zijn weer open! Kom dus snel langs in de vestiging in Oegstgeest om je leeshonger te stillen. Waar je ook van houdt, de Bibliotheek Bollenstreek heeft genoeg boeken in huis om de zomer mee door te komen. Burgemeester Emile Jaensch ging je voor en geeft graag wat tips.

Emile Jaensch is gek op eilanden. Daarom heeft hij, toen de Bibliotheek Bollenstreek hem vroeg naar zijn favoriete boeken, een hele reeks boeken aangedragen die te maken hebben met zijn eilandgekte of eilandliefde, ook wel nesofilie genaamd. De lijst varieert van het avontuurlijke tienerboek Schateiland van Robert Louis Stevenson en Rond de wereld in 160 eilanden van Boudewijn Büch tot Ilios & Odysseus in de vertaling van Imme Dros. “Er staat voor elk wat wils op. Ik hoop dat mijn enthousiasme mensen aanzet om naar de bibliotheek te gaan en een boek over een eiland te lenen. Of de Bosatlas erbij te pakken om zo een reis mee te beleven. En als dit onderwerp je niet aanspreekt, leen dan een ander boek. Maar ga vooral terug naar de bibliotheek Oegstgeest.”


Schrijversdorp

Jaensch is sinds 2016 burgemeester van Oegstgeest. “Een echt schrijversdorp”, noemt hij het. Sinds hij hier burgemeester is, is hij meer gaan lezen van Jan Wolkers, “de man die Oegstgeest op de kaart zette.” “Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met zijn dagboeken. Die lezen lekker weg. En zijn reizen naar Texel, Vlieland en Rottumerplaat komen natuurlijk ook aan bod, dus dat spreekt mij als eilandgek erg aan.”


Jaensch leest om te ontspannen en om kennis op te doen. Hij heeft een niet te stillen interesse naar wat hij nog niet weet en leest daarom vooral non-fictie. Biografieën, boeken over het openbaar bestuur of de politiek, over sport, slavernij en Zeeland zijn favoriet. “Ik ben opgegroeid op Schouwen Duiveland -vandaar ook mijn liefde voor eilanden- en ben erg geïnteresseerd in de Zeeuwse geschiedenis en geologie. Als ik lees, kan ik de werkdag van me afzetten. Burgemeester ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week, dus het is heel fijn om met een boek de knop om te kunnen draaien.”


Verbeelding

"Lezen zet je verbeelding aan,” zegt Jaensch. "Door te lezen verplaats je je in andere mensen, culturen en tijden.” Hij vindt het jammer dat zijn dochters van 16 en 14 meer interesse hebben voor hun telefoon dan voor boeken. Maar je zult hem niet horen zeggen dat al dat geTikTok of browsen op het internet slecht is. "Ze halen hun kennis elders vandaan. En ook hun verbeelding prikkelen ze op andere manieren. Mijn jongste dochter vindt het trouwens nog wel fijn als ik voor het slapen gaan een verhaal vertel. Gewoon iets wat ik heb meegemaakt of gelezen wat aansluit bij haar leefwereld."

Sowieso vindt Jaensch het leuk om zijn ervaringen te delen met anderen. Hij houdt een blog bij en plaatst regelmatig berichten op Facebook. "Bij de opening van het Marten Toonderpad heb ik bijvoorbeeld quotes van Ollie B. Bommel geplaatst om de lol van zo'n wandelpad te benadrukken. Ook deel ik regelmatig mijn liefde voor eilanden met mijn volgers.” Want die voorliefde beperkt zich niet alleen tot lezen. Hij heeft ook al een hele trits eilanden bezocht.

De meest tot de verbeelding sprekende eilanden vond hij de eilanden van Frans Polynesië. “Met een heel klein propellervliegtuigje land je dan op een zandstripje van het hoofdeiland Tahiti en daarna ga je met een boot naar een van de vele kleine, ongerepte eilandjes. Hotels zijn daar niet, dus je overnacht bij de bewoners.”


Sinds de geboorte van zijn dochters blijft Jaensch meestal dichter bij huis. En ook daar is veel moois te ontdekken. “Tiengemeten bijvoorbeeld, een heel bijzonder eiland in het Haringvliet dat nu weer aan het water wordt teruggegeven. En Rottumerplaat. Vorig jaar zomer ben ik er langs gevaren, maar je mag het alleen bezoeken als je een bijzondere functie hebt. Toch hoop ik dat ik dat ooit nog eens mag doen.” En met die wens is de cirkel mooi rond. Lachend: “Ja, zo zijn we weer terug bij Jan Wolkers die niet alleen Oegstgeest, maar ook Rottumerplaat op de kaart zette.”


De favoriete boeken van burgemeester Emile Jaensch liggen voor lezers klaar bij de Bibliotheek Bollenstreek in Oegstgeest.

Lees vooral ook zijn eigen verhaal Eilandliefde, waarin hij uitlegt waar zijn liefde voor eilanden en boeken daarover vandaan komt, op de site www.bibliotheekbollenstreek.nl.