Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

COLUMN - Onwijs goed onderwijs!

Wie is er nu geen voorstander van dat onze kinderen het beste onderwijs krijgen? En wie is er nu niet voor kwalitatief goede onderwijshuisvesting met goede voorzieningen en faciliteiten voor alle kinderen? En wie wil niet dat onze kinderen in een voor hen veilige schoolomgeving kunnen floreren? En wie wil nu geen bewegingsonderwijs voor alle kinderen? En dit alles bij voorkeur in een duurzaam gebouw met een groen schoolplein? Dit zijn onderwerpen die ook in Oegstgeest ter sprake zijn gekomen afgelopen weken in het kader van het zogenaamde Integraal Huisvestingsplan (IHP)

Het nieuwste IHP is duidelijk verbeterd, omdat er nu expliciet de ambitie in staat dat het beleid over onderwijshuisvesting actief bijdraagt aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit door te streven naar goede en duurzame onderwijshuisvesting. Een goede leeromgeving draagt bij aan het beter functioneren van leerlingen en aan beter onderwijs in het algemeen.

Elke school heeft al in 2019 aangegeven in welke staat het gebouw verkeert, op basis waarvan per school een toekomstscenario is uitgewerkt en dat gaat van kleine aanpassingen tot volledige nieuwbouw. De totale kosten tot 2028 werden toen op bijna 30 miljoen euro geschat, waarvan 15 miljoen euro in de komende vier jaar zou moeten worden uitgegeven. Dat klinkt goed zou je zeggen, ware het niet dat het in Oegstgeest al jaren aan kwaliteit van goede onderwijshuisvesting ontbreekt en er nu dus feitelijk sprake zal zijn van een inhaalslag. Vrijwel alle schoolgebouwen scoren een onvoldoende wat betreft huisvesting en duurzaamheid. De gemeente Oegstgeest is verantwoordelijk voor het goed huisvesten van primair, voortgezet en speciaal onderwijs.

Ik heb mij er altijd over verbaasd dat de schoolgebouwen in ons rijke Oegstgeest in zo’n erbarmelijke staat verkeren. En dan heb ik het niet alleen over de Leo Kannerschool, maar over de meeste scholen. Dat terwijl Oegstgeest, net als alle andere gemeenten in Nederland, flinke bedragen ontvangt voor onderwijs uit het landelijke gemeentefonds. Maar nu komt de aap uit de mouw, want gemeentes zijn vrij om deze middelen naar eigen inzicht in te zetten. Dus dat gebeurt in Oegstgeest al jaren. Middelen voor onderwijs(huisvesting) worden gebruikt om de gaten in onze begroting te dichten en dus andere investeringen mee te doen.

Nu kan het zo zijn dat er andere urgentere zaken voorrang moeten krijgen. Een keertje. Maar niet stelselmatig zoals in ons mooie dorp gebeurt. Ik vind dat ronduit een schande en ik kan mij niet voorstellen dat de meeste Oegstgeestenaren het niet met mij eens zullen zijn.

Dus tijdens de afgelopen colleges (onder leiding van de VVD), is er maar mondjesmaat geld uitgegeven aan goede onderwijshuisvesting, waarmee dus feitelijk de kwaliteit van het hele onderwijs in Oegstgeest benadeeld is. Ik ben van mening dat het tijd wordt om heel anders om te gaan met het onderwijsbudget van ca. 3.8 mln., dat Oegstgeest per jaar van het gemeentefonds krijgt en waar maar iets meer dan 2 mln. van wordt besteed aan Onderwijshuisvesting. De scholen (en kinderen) in Oegstgeest verdienen de steun en financiële bijdragen die ze de afgelopen jaren hebben moeten ontberen. Daar zouden de scholen en de gemeente samen meer en beter moeten gaan optrekken. Want goed onderwijs is essentieel voor de toekomst van onze kinderen. Dat vindt toch iedereen?


Marlene Simoons