Zonnepanelen op de woningen van Meerwonen in de Korenbloemlaan. | Archieffoto Willemien Timmers
Zonnepanelen op de woningen van Meerwonen in de Korenbloemlaan. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Duurzame energie mag huurders geen extra geld kosten

politiek n De gemeenteraad stemde maandag in met de Regionale Energie Strategie (RES). Deze RES zal de komende tientallen jaren enorme gevolgen hebben voor het landschap in Holland Rijnland.

Er moeten ‘natuurlijke energiebronnen’ worden gecreëerd

Omdat de regering heeft bepaald dat in 2050 alle opgewekte energie duurzaam moet zijn en dat daarom alle huizen van het gas af moeten, zullen er andere ‘natuurlijke energiebronnen’ gecreëerd moeten worden. Deze RES zet in op het plaatsen van honderden meters hoge windmolens en tienduizenden zonnepanelen.

De raad stelde echter wel als eis dat het vervangen van de huidige energievoorziening voor een ‘duurzame’ variant geen financiële gevolgen mag hebben voor de inwoners. ‘Woonlastenneutraliteit voor huiseigenaren is het uitgangspunt en woonlastenneutraliteit voor huurders moet geborgd worden’, zo gaven de raadsleden unaniem aan. Hiermee lijken huurders beter beschermd te worden tegen duurzaamheidskosten, dan huiseigenaren.

Het woord ‘uitgangspunt’ geeft namelijk ruimte voor bestuurders om af te wijken van het uitgangspunt ‘woonlastenneutraliteit’. Terwijl het woord ‘geborgd’ juist staat voor ‘verzekerd’.