'Luchtverkeer mag geen (negatieve) invloed hebben op de leefomgeving, gezondheid en woningbouw van onze regio'.
'Luchtverkeer mag geen (negatieve) invloed hebben op de leefomgeving, gezondheid en woningbouw van onze regio'. Foto: pr

Pleidooi voorkomen vliegtuigoverlast via regelgeving

politiek n De overlast van Schipholvliegtuigen moet via regelgeving aangepakt worden.

De gemeenteraad van Oegstgeest stelt dat de ‘Regionale Omgevingsagenda 2040’ duidelijk moet benoemen dat luchtverkeer geen (negatieve) invloed mag hebben op de leefomgeving, gezondheid en woningbouw van onze regio.


Oegstgeest kampt nu al met restricties voor woningbouw als gevolg van geluidshinder door luchtverkeer (bijvoorbeeld op de Leo Kannerschool-locatie op de Hazenboslaan), zo stelden PrO, D66 en Hart voor Oegstgeest in een amendement. Vanuit de landelijke regering komt er een luchtvaartnota en luchtruimherziening en de partijen vrezen dat hierdoor de overlastproblemen alleen maar zullen toenemen. Met alle gezondheidsrisico’s vanwege fijnstof en geluidsoverlast van de onderwonenden (de mensen die onder de passerende vliegtuigen leven) tot gevolg.


Betere doorfietsroutes in regio

politiek n De regio Holland Rijnland moet de komende jaren investeren in betere ‘doorfietsroutes’.

Dat liet de gemeenteraad donderdagavond weten. De politici vinden dat doorfietsroutes één van de oplossingen moeten zijn voor de toenemende mobiliteit. Het aanleggen van die routes en het wegnemen van hindernissen voor de tweewielers moet actief worden opgezet. Onderdeel hiervan is dat fietsers voorrang moeten krijgen bij knooppunten en de fietswegdekken verbeterd moeten worden. Met dit besluit kunnen de fietsers in Oegstgeest en omgeving wellicht uitkijken naar fietspaden die niet meer betegeld zijn, met alle ongewenste spleten tussen de tegels tot gevolg. Veel fietsers kijken uit naar een tijd waarin alle fietspaden geasfalteerd zijn. Als het aan de gemeenteraad van Oegstgeest ligt gaat Holland Rijnland snel aan de slag met de verbeterde doorfietsroutes.


Steun voor lokale duurzaamheidsinitiatieven

politiek n Waar het gaat om de duurzame overgang van het verwarmen van huizen en bedrijven, moet de gemeente lokale initiatieven zoveel mogelijk ondersteunen.

Dit initiatief van Hart voor Oegstgeest kwam voor ondersteuning voor organisaties als de ‘Coöperatie Energiek Poelgeest’ die zich bezig houdt met een onderzoek om aquathermie te introduceren voor de wijk Poelgeest. De coöperatie wil voorloper zijn in de energietransitie. Voor de gemeente Oegstgeest zijn er geen kosten aan verbonden en warmteleverancier Vattenfall heeft ook interesse in dit initiatief. Ook de Provincie Zuid-Holland heeft een subsidie verstrekt voor dit project. Vattenfall onderzoekt samen met de coöperatie Energiek Poelgeest of met de inzet van kansrijke aquathermiebronnen het mogelijk is om Poelgeest versneld van een duurzamere warmtebron te voorzien. De gemeenteraad riep het college van burgemeester en wethouders daarom op om dit soort initiatieven voor andere wijken in Oegstgeest te steunen. Het gaat dan om initiatieven ‘voor wijken waar het technisch en tegen lagere maatschappelijke kosten haalbaar is om sneller over te gaan op een duurzamere levering van warmte’.

Overigens bleek vorig jaar uit een onderzoek naar de mogelijkheid van aquathermie voor de inwoners van Rijnsaterwoude dat dit systeem voor veel inwoners leidt tot extra kosten die in de tienduizenden euro's kunnen lopen.