Column

Complot

OEGSTGEEST n Er is een groot, nationaal complot gaande. Duistere krachten hebben zich verenigd tegen de onschuldige, enthousiaste en gedreven ontwikkelaars van de heilige waterstof.

Tot die conclusie zou u zomaar kunnen komen, waarde columnlezer, als u donderdagavond had geluisterd naar de gemeenteraadsvergadering. Niemand minder dan VVD’er Marcus Rolloos maakte tijdens het bespreken van de lokale Warmtevisie van zijn hart geen moordkuil. Het was duidelijk, dat het bij hem hoog zat.

Rolloos vermoedt namelijk waarschijnlijk, dat windmolen- en zonnepanelenfabrikanten samenwerken met kabelbedrijven als Liander. Zij kunnen veel geld verdienen met het plaatsen van windmolens en zonnepanelenvelden. En al die opgewekte energie moet natuurlijk geleverd worden via honderdduizenden kilometers aan nieuw aan te leggen kabels. En omdat te realiseren, moet er nu zo min mogelijk aandacht geschonken worden aan andere duurzame mogelijkheden om het gas te vervangen.

Het VVD-raadslid gaf aan dat waterstof na 2030 een volwaardig alternatief is. Maar dat de jaren daar naar toe alles wordt gedaan om andere alternatieven erdoor te drukken. “Nu moeten mensen dat gasnet eruit slopen, anders komen ze er in 2030 achter dat het waterstof veel goedkoper is. Dat is wat er aan de hand is.’’

Raadslid Arne-Jan Vos (D66) kon zijn oren niet geloven en hij wierp de aantijgingen verre van zich: “Alsof we met z’n allen in een kwade conspiracy (samenzwering) zitten om de hardwerkende burgers het gas af te pakken!’’

Het zou natuurlijk kunnen dat Rolloos helemaal niet zo ver van de waarheid zit. Immers, iedere ondernemer drukt het liefst zijn concurrenten zo ver en zo snel mogelijk uit de markt. Maar dat is natuurlijk geen ‘conspiracy’ van de windmolen- en zonnepanelenlobby tegen de waterstofenthousiasten. Deze waterstofliefhebbers kunnen veel beter de hand in eigen boezem steken. Zij hebben namelijk de bal laten vallen, waar het ging om het lobbyen bij de Rijksoverheid en de provinciale overheden, om het waterstof als serieus alternatief op te nemen in de Regionale Energie Strategie (RES).

Het zou beter zijn, als waterstofontwikkelaars zo snel mogelijk en het liefst binnen twee jaar kunnen bewijzen dat waterstof inderdaad een volwaardig alternatief is om als vervanger van de gasverwarming voor de huizen en bedrijven te kunnen functioneren.

Dat levert namelijk een veel grotere bijdrage aan de Nederlandse samenleving en duurzaamheid dan een huilie huilie ‘zij doen het niet eerlijk' verhaal.

Joep Derksen