In het bos ligt er altijd een flinke laag blad op de grond. Deze laag houdt water vast én voorkomt verdamping.
In het bos ligt er altijd een flinke laag blad op de grond. Deze laag houdt water vast én voorkomt verdamping. Foto:

Net zoals in het bos

Het zonnetje schijnt! Maar hoe zorgen we ervoor dat de planten in onze tuin een periode van droogte doorstaan? De beste manier om planten door een periode van droogte te loodsen is door te zorgen voor een bodem waarin voldoende vocht aanwezig is. Dat doen we natuurlijk door water te geven en dat kan op twee manieren. Ik ga het hier hebben over de methode die het minste tijd kost én uiteindelijk het beste is voor onze planten: via de bodem.


Zoals u weet ligt er in het bos altijd een flinke laag blad op de grond. Dit doet het bos met een reden. Het blad vormt namelijk een laagje van luchtig materiaal dat ontzettend goed is in het vasthouden van water. En dat niet alleen: dit laagje zorgt er óók voor dat het water dat al in de bodem aanwezig is door regen, minder snel verdampt. Dat water blijft dan gedurende periodes van droogte gewoon beschikbaar voor de planten. Dus regent het een tijdje niet, dan is er niks aan de hand omdat er nog voldoende vocht in de bodem zit. Maar hoe bouwt u zo’n luchtige en vochtige laag op in uw eigen tuin? Nou, door de bodem van het bos te imiteren dus.


Hiervoor gebruikt u het beste materiaal dat bovendien gratis voorhanden is: herfstblad. Zodra er in oktober blad valt, sla ik aan het verzamelen. Ik mik meteen een heleboel blad tussen mijn planten. Want gaat het (hard) regenen, dan beschermt die bladlaag de grond tegen dichtslaan. Vervolgens vul ik een aantal vuilniszakken met blad en dat stamp ik goed aan. De zakken knoop ik dicht en ik prik er wat gaatjes in zodat er zuurstof bij kan. Vervolgens zet ik ze weg in een hoekje van de tuin, om ze maandenlang te vergeten. Alhoewel, daartoe doe ik mijn best want die vuilniszakken zijn natuurlijk erg lelijk en in mijn kleine tuin staan ze helaas hoe dan ook in het zicht. Maar dat geeft niet.

Schimmels en allerlei beestjes breken het blad dat al in de tuin ligt vervolgens langzaam af. Het laagje dat hierdoor ontstaat heet humus (niet het soort dat je op je cracker zou willen smeren). Het heeft de fijne eigenschap dat het vocht vasthoudt en als bonus nog wat voeding aan de bodem toevoegt. Ook maakt het de aarde lekker luchtig, waardoor plantwortels meer zuurstof krijgen.

Uiteindelijk wordt het dan vanzelf weer lente en zomer en dan breekt het moment aan dat we die zakken tevoorschijn gaan halen. Het blad is al deels verteerd en er zitten waarschijnlijk veel wormen in, wat betekent dat we hier te maken hebben met goed spul. Verdelen we dit blad nu tussen onze planten, dan blijft het water dat in de bodem zit langer aanwezig en beschikbaar. Het resultaat? Planten die er ook in een doge periode fris bijstaan! Maak dus vast een notie in uw agenda voor in oktober: blad verzamelen. In november mag natuurlijk ook.

Vragen? Mail gerust naar dorpsecoloog@gmail.com.