Café Centraal in vroeger jaren. | Bron Historische Vereniging Oegstgeest
Café Centraal in vroeger jaren. | Bron Historische Vereniging Oegstgeest Foto: Historische Vereniging Oegstgeest

Opa's café in Oegstgeest

lezen n "Rond 1920 had mijn opa, Albert van Brussel, een café in de Geverstraat in Oegstgeest. Ik bracht mijn jeugd door in Oegstgeest en wees mijn vrienden dan graag op het café met zijn wildwest-achtige uitstraling. In mijn boek ‘Een Leidse familie in de vorige eeuw’ beschrijf ik het café-avontuur van mijn opa," vertelt schrijfster Agnes van Brussel.

Albert van Brussel kwam toevallig in het bezit van Café Centraal. Hij hield wel van een gokje en ging graag naar veilingen om daar wat strijkgeld te verdienen. Dat bieden was een gok, want je kon eraan vast blijven zitten. Dat gebeurde met Café Centraal tot grote schrik van mijn oma die er niets voor voelde om achter de toog te staan. Met vier kinderen verhuisden ze naar Oegstgeest.


"Mijn vader, Gerard, leerde als tienjarig goed biljarten samen met zijn oudere zusje Greet. Café Centraal was gunstig gelegen, vlak bij een tramhalte. Het had een terras en een veranda en een diepe tuin. Leidenaren kwamen in het weekend graag langs voor een wandeling en een versnapering", beschrijft Agnes. "Mijn vader genoot van de tuin, hield kippen en duiven en er kwam zelfs een speeltuin achter het café. Zijn moeder had het intussen moeilijk met de stamgasten in het café en maakte regelmatig opmerkingen als: “Zit je vrouw niet op je te wachten, moet je niet eens naar huis?” Het was een zorgelijke tijd want het café bracht niet genoeg geld op. Mijn opa nam daarom een bierbottelbedrijfje over en mijn vader ging met zijn tien jaar op de fiets bestellingen rondbrengen. Het was doodeng, om op een te hoge fiets chiffons spuitwater te vervoeren. Zo’n fles kostte 1,25 gulden, veel geld."

Het ging fout toen er een nieuwe tramverbinding kwam naar Wassenaar. Dat betekende een nieuw uitje voor de Leidenaren naar het Wassenaars duingebied. Oegstgeest was ineens minder in trek. Het verlieslijdend café moest worden verkocht en in 1925 verhuisde het gezin naar Leiden.


Het boek ‘Een Leidse familie in de vorige eeuw’ geschreven door Agnes van Brussel is te koop bij de boekhandels in Oegstgeest en Leiden (17,50 euro).


Shawano’s verbreekt ledenrecord

scouting n Afgelopen zaterdag, 5 juni, werden er unieke cupcakes uitgedeeld aan alle vrijwilligers van scouting Shawano’s Oegstgeest. Op hun clubhuis aan de Abtspoelweg werd tussen de bijeenkomsten door gevierd dat het historische record van 130 leden verbroken is.

"Als we de hele groep bij elkaar zouden roepen, dan zouden daar 143 leden op af kunnen komen. We passen dan met de huidige maatregelen écht niet allemaal meer in ons clubhuis.” legt de voorzitter uit. De groep heeft nooit te weinig leden gehad, maar zo groot als nu zijn ze niet eerder geweest.

Door de coronamaatregelen hebben de Shawano’s maar heel even stil gezeten, al snel werd er online doorgespeeld en zodra het kon stonden ze op de zaterdagen weer op hun veld. Weer of geen weer. Ondertussen mogen er ook weer activiteiten binnen aangeboden worden en lopen de voorbereidingen op de zomerkampen volop. “Wij denken dat deze enorme inzet van onze vrijwilligers niet onopgemerkt is gebleven.”

De keerzijde van het hoge ledenaantal is de wachtlijst die voor sommige van de leeftijdsgroepen ontstaan is. “Wij vinden het echt heel jammer om potentiele leden te moeten laten wachten, maar het is belangrijk dat de groepen niet te groot worden.”

Op dit moment is er eigenlijk alleen plek bij de 14 tot en met 18-jarigen, om met de overige drie leeftijdsgroepen van 5 tot en met 13 jaar mee te mogen doen kan je wel al op de wachtlijst geplaatst worden

Afbeelding
Afbeelding