Afbeelding
Foto:

COLUMN - Beelden in de buurt

Precies tien jaar geleden ontstond er op LinkedIn een draadje over een beeldententoonstelling in het Middelheimmuseum te Antwerpen. Iemand vroeg zich af waarom er in Leiden geen beeldententoonstelling was in de openbare ruimte. Hierop reageerde Joque Mulder uit Leiden met de suggestie dat zoiets wel georganiseerd zou kunnen worden. Ik kon het niet laten om daarop te reageren met paar praktische suggesties en opmerkingen.


Vervolgens werd er voorgesteld om, met degenen die zoiets in Leiden zouden willen realiseren, bijeen te komen in Stadscafé van der Werff. Op die bewuste middag in mei 2011 kwamen zes mensen bijeen die elkaar niet kenden (zoekenden ogen vinden elkaar snel).


Drie maanden na die bijeenkomst hebben wij Stichting Beelden in Leiden opgericht en zes maanden later hadden we € 80.000 opgehaald om de eerste tentoonstelling in de zomer van 2012 te organiseren. De doelstelling was en is om jonge kunstenaars, die net van de academie zijn gekomen, een podium te bieden. Zij kregen onder leiding van de curator Feico Hoekstra, op basis van een thema, een opdracht, financiële middelen en een platform.


De eerste vijf jaren werd er een mooie en handzame catalogus gemaakt, het beste visitekaartje van Beelden in Leiden, BiL. Na het eerste lustrum zat mijn termijn, vond ik zelf, erop. Maar nog steeds voel ik mij verbonden met deze stichting.


Vorig jaar organiseerde ik in het Huis van de Passer voor de tweede keer een diner voor movers & shakers uit de Leidse culturele sector. Ik zat toen naast de huidige voorzitter van BiL, Henriette van der Linden. Zij vertelde mij over de tentoonstelling die het 10-jarig bestaan van BiL markeert, en de mogelijkheid om een werk te adopteren. Ik was meteen geïnteresseerd. Om een lang verhaal kort te maken, Frode Bolhuis, deelnemer aan de eerste editie van BiL, heeft voor de huidige editie een prachtig werk gemaakt dat in juni wordt geplaatst en tot begin augustus wordt tentoongesteld. Daarna mag ik het beeld voor een passende prijs meenemen. De passanten van mijn huis zullen er daarna van kunnen meegenieten.


De vraag die ik al vele jaren geleden kreeg, is of er een mogelijkheid zou zijn om een Beelden in Oegstgeest te organiseren. Indertijd sprak ik er al over met Lia de Ridder, de toenmalige wethouder Cultuur. Wat zou het mooi zijn als er een biënnale in ons dorp wordt georganiseerd. Ik wil daar best over meedenken; de organisatie zal door anderen gedaan moeten worden. Wie weet vindt er deze zomer een bijeenkomst plaats op het terras van De Gouwe. En weet, elk goed plan vindt zijn financiering. Overigens blijf ik van mening dat Cultuurfonds Oegstgeest meer gesteund moet worden.


Arjen Pels Rijcken