Wegwijzer

Ik geniet nog volop na van het Pinksterfeest, ruim een week geleden. Het feest, zoals we dat kennen in de kerk, wordt al twee millennia jaarlijks wereldwijd gevierd. Het begon toen volgelingen van Jezus plots vol raakten met de zogenaamde Heilige Geest van God. Ze begonnen zo maar in allerlei verschillende talen te spreken. Sommige omstanders moesten er hartelijk om lachen, want die volgelingen leken wel bezopen. Maar Petrus vertelt dat hun hart vol is van God en dat daarvan hun mond overvloeit. Ondanks de spot vertrouwen die dag zo’n drieduizend mensen hun leven toe aan God. Dit bleek geen garantie voor een soepel leven ‘in de Heer’. Veel ging mis en velen werden achtergesteld, gemarteld of zelfs afgeslacht. Zo werden ook elf van de twaalf apostelen uiteindelijk vermoord. Netto weinig te genieten dus.



Toch is Pinksteren voor mij dwars door alles heen een feest van opstaan na vallen


Toch vierden we ook dit jaar weer van harte het Pinksterfeest. Zo streamde de Heilige Geest live vrolijk onze huiskamer binnen via de NGK/GKV in Duinzicht. Want ook nu vertrouwden een aantal mensen, jong en iets minder jong, voor iedereen die wilde horen en zien, hun leven toe aan God. Soms door het diepste donker heen, soms plots God ontmoet of soms al gaande meegekregen van huis uit of ontdekt. Best mysterieus of misschien bevreemdend, als je geen idee hebt wat dat geloof nu inhoudt of als je dat geloof om wat voor reden dan ook vaarwel hebt gezegd.


Voor mij is dat niet minder een mysterie. In het hier en nu blijft het behelpen, niet het minst met het onrecht in ons en om ons heen. Toch is Pinksteren voor mij dwars door alles heen een feest van opstaan na vallen. Telkens weer geïnspireerd worden om in vrijheid het goede te kiezen en elkaar recht te doen. Een wegwijzer voor het Leven.


Jelle Wesseling