Wijkbewoners en deskundigen met elkaar in gesprek over het warmtenet in Poelgeest. | Foto Willemien Timmers
Wijkbewoners en deskundigen met elkaar in gesprek over het warmtenet in Poelgeest. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Vattenvall brengt werkbezoek aan Energiek Poelgeest

energie n Energieleverancier Vattenfall heeft afgelopen week een werkbezoek gebracht aan de wijk Poelgeest.

Door Willemien Timmers

In de tuin van Poelgeestenaar Peter van Schie werd verzameld, alvorens een wandeling te maken langs enkele 'energie-hotspots' in de wijk.

Acht mensen, waaronder vertegenwoordigers van bewonersinitiatief Energiek Poelgeest, energieleverancier Vattenfall en het Hoogheemraadschap van Rijnland waren aanwezig.

Frank ter Beek, Poelgeestenaar van het eerste uur, nam de aanwezigen mee in de geschiedenis van de als duurzaam aangelegde wijk. Hij sprak over de gescheiden watersystemen in de wijk, die in één van de drie tegen elkaar aan liggende polders is gebouwd. Natuurlijk vertelde hij ook over het stadswarmtenet dat bij het bouwen van de wijk is aangelegd. "Het is een unieke wijk."

Peter van Schie: "De wijk werd ooit aangeprezen met de slogan: 'Stad in het landschap en landschap in de stad'.

Van Schie maakte met de groep een wandeling langs onder andere een mogelijke warmte-winlocatie bij de Haarlemmertrekvaart.
Vattenfall liet Energiek Poelgeest het warmteoverdrachtstation van de warmtevoorziening in de wijk laten zien, en gaf uitleg over de werking van de stadswarmte. Met het bezoek van onder andere Laurien Smies, Susanne van Suylekom en Marc van Gestel van Vattenfall werd de wederzijdse belangstelling voor een mogelijke aquathermievoorziening in Poelgeest nog eens onderstreept.
"Wordt vervolgd", laten de leden van Energiek Poelgeest weten.


Stine Jensen bij de Rijnlandse Boekhandel

lezen n De bekende schrijfster, filosofe en oud-Oegstgeestenaar Stine Jensen zou in de Boekenweek naar Oegstgeest komen. Maar omdat haar nieuwe boek momenteel in herdruk is, is het bezoek verplaatst naar zaterdag 19 juni van 15.30 tot 16.00 uur bij de Rijnlandse Boekhandel. Jensen presenteert naast het nieuwe boek Faalmoed, over succes en mislukkingen voor volwassen, ook haar net verschenen boek Alles is chill, voor kinderen over spanning en stress. De Boekenweek duurt nog de hele week.


Schaaktafels in het Irispark

schaken n Of het nu door de populaire Netflix-serie The Queen's Gambit komt of doordat veel mensen een nieuw tijdverdrijf zochten tijdens het 'thuisblijven' in coronatijd, de populariteit van schaken en de belangstelling voor het schaakspel is het afgelopen jaar enorm gestegen.

Daarnaast is er landelijke media-aandacht geweest voor schaaktafels in parken. Veel gemeenten hebben hierop ingespeeld en zogenaamde 'Chess Courts' in de buitenlucht geplaatst. Landelijk voorvechter van dit Urban Chess-initiatief, Jesús Medina Molina, pleit voor schaaktafels in élke gemeente, 'want het is goed voor de sociale cohesie, de integratie en het brein.'


Ook in Oegstgeest kunnen schaaktafels een impuls geven aan het sociale klimaat binnen de gemeente, omdat ze zorgen voor verbinding. Ontmoetingen rondom schaaktafels kunnen helpen tegen eenzaamheid; het kan generaties en sociale groepen verbinden. Daarnaast is schaken goed voor het geheugen, zowel voor de ouder wordende geest als voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Op een speelse manier leren ze keuzes maken, strategisch nadenken, rekenen, concentreren, en omgaan met verlies.

In de gemeenteraad van Oegstgeest heeft Menno Welling (Progressief Oegstgeest) gepleit voor schaaktafels in het Irispark dat de komende jaren heringericht gaat worden. Beleidsvorming rondom de herinrichting van het park moet de komende tijd uitwijzen of zijn voorstel binnen de raad wordt aangenomen. Het is in ieder geval een initiatief waar veel bewoners en betrokkenen baat bij hebben: naast inwoners, passanten en scholieren kunnen de Schaakclub Oegstgeest, omliggende scholen en kinderopvang, de bibliotheek en de Volksuniversiteit, en ondernemers aan de Lange Voort (zoals de Rijnlandse Boekhandel) activiteiten rondom de schaaktafels organiseren.



Schaken is weer populair. Ook op bijvoorbeeld de Montessorischool.