Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

COLUMN - Oegstgeest op de kaart

In een van mijn laatste columns heb ik mijn verontwaardiging laten blijken over de huichelcampagne voor sociale woningbouw van de plaatselijke VVD. Hun enige doel was om daarmee de komst van statushouders te blokkeren. Hetzelfde kunnen we stellen voor die door één omwonende handig bedachte trouvaille over een mogelijk toenemende parkeerdruk en verkeersveiligheid rond het Wilhelminapark. Een niet erg geloofwaardig bezwaar. Alsof statushouders hun zeer bescheiden tegemoetkoming na hun komst hier direct om zullen zetten in de aanschaf van een passende Volvo of SUV. Bovendien ligt er tegenover de Soek nog een forse parkeerplaats. Kortom, gelegenheidsargumenten tegen het COA-verzoek.


Wat ik toen niet kon bevroeden is dat Oegstgeest in de nasleep van die discussie door knullig optreden van het CDA midden in een nationale mediastorm terecht zou komen. Maar dat is, zoals we allemaal weten, wel gebeurd. En de reacties waren bepaald niet sympathiek, hetgeen wel te verwachten was maar niet altijd even terecht.

Waarom te verwachten? We zijn er trots op tot de zes beste woongemeenten van Nederland te horen. Maar raads- en collegeleden van gemeenten in de regio spraken mij er indertijd wel eens op aan. Oegstgeest, een rijke, witte enclave met veel groen en een doorgaans egocentrische bevolking. Als je dan geen ruimte biedt aan statushouders of ze wil laten omlopen, steekt dat.

Tegelijkertijd is het onterecht. Het is goed te constateren dat de raad (behoudens de VVD die ondanks uitgesproken rabiate vooroordelen over statushouders in de pers mooi buiten beeld wist te blijven) in overgrote meerderheid voor de komst van statushouders heeft gestemd. Dat bovendien uit de reacties vanuit de bevolking blijkt dat er breed draagvlak is. Net als met de Toeslagenaffaire vinden we met elkaar dat de menselijke maat in het vreemdelingenbeleid terug moet komen. Vluchtelingenwerk liet mij weten dat zich inmiddels aardig wat Oegstgeestenaren bij hen hebben aangemeld als vrijwilliger. Dat er natuurlijk nog meer welkom zijn. In navolging van Denker des Vaderlands Paul van Tongeren vinden zij dat je je morele verplichtingen niet alleen moet uitbesteden maar ook zelf kunt oppakken. Vluchtelingenwerk wijst me erop dat zij voor omwonenden een prachtig programma tegen vooroordelen hebben klaarliggen “Bekend maakt bemind”.

Als we dit samen oppakken, zal met wat Dorpsmarketing het imago van Oegstgeest weer snel verbeteren. Dat kunnen we na de recente publiciteit en de vermelding in de net verschenen Topografie van de Domheid van Matthijs van Boxsel goed gebruiken. Oegstgeest staat daar op de bijgeleverde kaart als enige dorp in de wijde, wijde omtrek als "domoord” vermeld.
Tim van Tongeren

Afbeelding