Beschaafde taal

Het zijn bijzondere tijden in Oegstgeest. Ik ga hier niet de hele discussie over statushouders oprakelen, maar wil enkele waarnemingen delen. Wat me opviel is dat sommige betrokkenen, zowel uit de gemeenteraad als uit het Wilhelminapark, er nogal de nadruk op legden dat juist zij gekwetst of verkeerd begrepen waren. Want natuurlijk waren zij niet tegen statushouders of voor discriminerende maatregelen. Ze leken er weinig van te begrijpen dat hun woorden zo verkeerd overkwamen. Misschien heeft dat ermee te maken dat die woorden zelf heel zorgvuldig waren gekozen: geen ongenuanceerde uitspraken over buitenlanders. Maar ook genuanceerde taal kan een signaal zijn. Dat is heel helder naar voren gebracht door Roxanne van Iperen in haar 4 mei lezing waarin ze onder meer uitsprak dat ‘beschaafde taal altijd de eerste getuige van onheil is’.

Het mag verbazing wekken dat de komst van buitenlanders tot zoveel ophef leidt in ons zo kosmopolitisch dorp. Op deze plaats heb ik eerder geschreven over de rooms-katholieke missie en protestantse zending die jarenlang vanuit Oegstgeest mensen uitzonden naar alle uithoeken van de wereld. En velen van daar kwamen naar hier voor hun opleiding, Ze waren – zonder bewegwijzering - een vertrouwd gezicht in en rond De Kempenaerstraat. Deze week voor Pinksteren is traditioneel de Week van de Nederlandse Missionaris. Met Pinksteren kregen de apostelen immers de opdracht om het geloof van de verrezen Christus te verspreiden, om te beginnen in het kosmopolitische Jeruzalem van die dagen, waar vrijwel alle talen werden gesproken.

Tot slot iets over het beeld van Oegstgeest in de media. Onze woonplaats werd enkele keren beschreven als een dorp met rijke, verwende en egocentrische inwoners die vooral met rust gelaten willen worden: not in my backyard. En dat beeld is niet om vrolijk van te worden. Het doet ook geen recht aan de gelukkig veel pluriformere realiteit. Maar zo'n beeld verdwijnt niet zomaar, zoals de geschiedenis van het Terug naar Oegstgeest van Jan Wolkers heeft geleerd. Het ‘echte' Oegstgeest kan zich tonen door een verstandige, humane en breed gedragen besluitvorming over de statushouders.


Koos van der Bruggen