Gérardine Sep in haar atelier bij één van haar werken.
Gérardine Sep in haar atelier bij één van haar werken. Foto:

Kunstenaars in Oegstgeest: Gérardine Sep creëert laag na laag

cultuur n Hoe bijzonder is het om dorpsgenoten eens geheel van een andere kant te leren kennen. Gérardine Sep-Blonk kennen velen in Oegstgeest als een bevlogen inwoner die zich jarenlang sterk heeft gemaakt binnen de Stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest, en vaak de zienswijzen van deze stichting in raads- en commissievergaderingen naar voren bracht. In dagelijks leven is Gérardine ook bevlogen, maar dan als beeldend kunstenaar.

Door Willemien Timmers

Middenin Leiden heeft ze een prachtig atelier waar ze met haar natuurlijke werken, gemaakt op linnen, hout en papier, haar hart laat spreken. Bijzonder is de gelaagdheid van de werken, waardoor je er naar blijft kijken, en ze telkens andere geheimen van hun ontstaansgeschiedenis prijsgeven.

Inmiddels blijkt dat Gérardine veel mensen aanspreekt met haar werkwijze en stijl, waarbij ze zeer grondig en intensief te werk gaat.


Laatbloeier

Voor iemand die al lange tijd kunstenaar is, exposeert ze nog niet zo lang. Ze is, zoals ze het zelf zegt, een laatbloeier. “Ik deed nooit mee aan kunstenaarsmarkten, en was wars van leuren met mijn werk. Pas toen ik thuis een werk van mijzelf had opgehangen en de vraag kreeg waar ik dat moois had aangekocht, toen merkte ik dat ik anderen raakte met mijn kunst.”

Toen ze in 2016 voor het eerst in een Haagse galerie exposeerde, gaf dat de nodige nervositeit. “Het was werk waar ik achter stond, maar ik had me nog nooit op die manier blootgesteld.” Inmiddels mag ze over belangstelling niet klagen, en is dat wat ze creëert al snel verkocht.


Werkelijkheid voorbij

Met haar veelal abstracte kunst prikkelt Gérardine toeschouwers om voorbij de zichtbare werkelijkheid te kijken. Het is indrukwekkend dat ze zich inmiddels zo heeft ontwikkeld, dat haar werken voor zichzelf spreken. De kunstenares laat ze een serie doeken zien die geïnspireerd is op een abstracte dansvoorstelling. “Ik heb geprobeerd de bewegingen en de verstilling over te brengen op het doek. Kunst is mijn taal, en als ik eenmaal bezig ben ga ik door totdat het werk uitdrukt wat ik voel. Alle emoties moeten vertaald worden.” Ze lacht. “Ik heb echt een hele leuke baan. Hoe geweldig is het om, al dan niet in opdracht, gevoelens te vangen in een kunstwerk dat door de toeschouwers ook nog eens zo begrepen wordt?”

Gerardine komt uit een echte ondernemersfamilie. Zo was er aan vaders kant een graanhandel en een automobielbedrijf, en tekende haar moeders familie wegen en bruggen. “Ik breng kunst en ondernemen samen.”


Organisch

“Ik ben dan misschien een laatbloeier, maar al mijn stappen en wereldwijde ontmoetingen hebben bijgedragen aan waar ik nu ben, en ik sta nog voor zoveel open”. Ze zou iedereen willen aanmoedigen om ‘organischer’ te leven, mee te bewegen met wat het leven brengt en af en toe eens te verdwalen. “De wereld heeft creatief denkers nodig. Het één kan niet zonder het ander. Kunst is belangrijk om de emoties van het leven te vangen. Ik hoop daarom van harte in de komende jaren het culturele leven in Oegstgeest weer een boost krijgt.”

Gérardine Sep bij één van haar werken. | Foto Willemien Timmers