De conferentiezaal is deze weken ingericht als examenruimte. | Foto PR
De conferentiezaal is deze weken ingericht als examenruimte. | Foto PR Foto: Michel van der Zeeuw

Centraal eindexamen van start

Eindexamens n Niets gaat deze jaren zoals het normaal zou gaan in het onderwijs. Het coronavirus heeft op alle leerlingen grote impact, ook op de leerlingen die dit jaar eindexamen doen.

Door Willemien Timmers

Vorig jaar vervielen de centrale examens omdat men nog niet goed wist met welk virus de wereld te maken had. Dit jaar gaan de eindexamens gewoon door, al hebben leerlingen wel ruimere mogelijkheden om het examen af te leggen.

Het Rijnlands Lyceum Oegstgeest, waarvan de eindexamenkandidaten hun examens afleggen in Corpus, heeft er dit jaar alles aan gedaan om het jaar zo goed mogelijk te laten verlopen voor de leerlingen die in hun laatste jaar zitten. “Het hele jaar hebben zij gewoon les gehad op school”, vertelt Michel van der Zeeuw. “Door de gymzalen en andere ruimtes als klaslokaal in te richten, was er ruimte de lessen doorgang te laten vinden.” Om deze vijf ruimtes nu ter beschikking te kunnen stellen aan de andere Rijnlands-leerlingen, is besloten de eindexamens af te nemen in de grote conferentiezaal van belevingsmuseum Corpus.

De examens vinden plaats in drie periodes, waarvan de twee eerste gelijkwaardig zijn. “Zo kunnen leerlingen spreiden, en is er een mogelijkheid examens in te halen mocht men positief getest zijn. Toch hebben we leerlingen aangemoedigd toch vooral te doen alsof alles normaal is. Uitstellen is in deze onzekere tijd niet slim. We zijn blij dat iedereen er nu is, en niemand ziek is. Dat is na een gemankeerd jaar iets om blij mee te zijn.” Er kunnen twee vakken herkanst worden in periode twee of drie. “Normaal is dat maar één vak. Bovendien kan er aan het eind, indien nodig, ook nog een vak worden weggestreept, zolang het geen kernvak is. Ik denk dat onze leerlingen het weer goed gaan doen.”


Buiten Corpus staan de havo- (bedrijfskunde) en vwo-leerlingen (wiskunde A B C) maandag om even na half 5 druk met elkaar te praten. Dana en Michaëla (niet op de foto) maakten beiden het vwo-examen Wiskunde A. "Het was moeilijker dan verwacht”, zuchten ze. "En de vraag met de meeste punten was de laatste. En dat terwijl we tijd te kort hadden.” Andere 6-vwo leerlingen roepen dat ze het Wiskunde B examen goed te doen vonden. De sfeer is even uitgelaten, maar dan gaan alle leerlingen snel richten huis: er moet nog veel gestudeerd worden in deze weken.

Uitgelaten sfeer na afloop. | Foto Willemien Timmers
Afbeelding