Op diverse plekken is het stucwerk aan het afbladderen van de muur. | Foto Willemien Timmers
Op diverse plekken is het stucwerk aan het afbladderen van de muur. | Foto Willemien Timmers

De herinnering vervaagt: Muurgedicht Jan Wolkers in gevaar

schade n De Herinnering, het zo prominente muurgedicht, pal tegenover het geboortehuis van Jan Wolkers in de Deutzstraat, vervaagt niet alleen, het stucwerk brokkelt af. En niet een beetje.

Het kan de voorbijganger helaas niet ontgaan.

"Na de eerste schrik volgt pijn in het hart. De treurnis is des te groter omdat de kunstenaar die het muurgedicht zo helder op de muur zette, onlangs is overleden", laat voorzitter Jetteke Bolten van Cultuurfonds Oegstgeest weten. "Zo'n ernstige schade leek ondenkbaar, de kwaliteit van de muur was immers tevoren gecontroleerd." Geluk bij dit ongeluk is wel, dat het gedicht zelf (nog) niet is beschadigd.

Het muurgedicht, tegenover het geboortehuis van Jan Wolkers in de Deutzstraat, werd op op donderdag 26 oktober 2017, de geboortedag van Jan Wolkers, onthuld in aanwezigheid van zijn weduwe Karina Wolkers, en Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers.

Wolkers werd geboren boven de comestibleszaak ('fijne eetwaren') van zijn vader aan de Deutzstraat 7 in 1925. Nadat bergingsbedrijf van den Ameele verdween, en er een nieuw wijkje ontstond, ontstond tegenover Wolkers' geboortehuis een blinde muur die zich volgens Cultuurfonds Oegstgeest uitstekend leende voor een muurgedicht.


In september 2017 werd de muur gerestaureerd door een schildersbedrijf uit Leiderdorp, en vervolgens schilderde Jan Willem Bruins het gedicht. Sinds kort is de muur dus begonnen met bladderen.

Maar geen probleem zonder oplossing.

"Gelukkig kwam Marcel van Dijk, kundig restauratiearchitect en omwonend, meteen in actie", laat Jetteke Bolten weten. Eerst komt een deskundig onderzoek door een restauratiestukadoor naar de oorzaak van het verval. Is het vorstschade, is de harde storm met hagel de oorzaak of vocht aan de binnenmuur? Daarna volgt een restauratieplan.

"Als we weten wat de kosten zijn houden we een crowdfunding. Dit verlies raakt immers iedereen in het dorp: hier is de culturele identiteit van het dorp in het geding. Cultuurfonds Oegstgeest geeft de voorkeur aan een positieve boodschap, maar we vertrouwen erop dat die er zal komen. We werken eraan. Wordt vervolgd," aldus Bolten.