Anne van den Berg voor het Dorpscentrum. | Foto Wim van Tuijl
Anne van den Berg voor het Dorpscentrum. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Anne van den Berg vanaf het eerste uur betrokken bij oprichting Dorpscentrum

vrijwilligers n Een van de personen die vanaf de oprichting van het Dorpscentrum betrokken is, is Anne van den Berg. Voor haar pensionering was zij werkzaam als maatschappelijk activeringswerker. Ook is ze 16 jaar docent scheikunde geweest. Een van de redenen om haar te interviewen is dat ze zich na bijna zeven jaar heeft teruggetrokken uit het team van roostermakers.

Door Wim van Tuijl

“Vier personen stonden aan de wieg van het Dorpscentrum”, vertelt Anne. “Nellie Smeenk, Pieter en Ali Hellinga waren de andere drie. We noemden ons ook wel ‘de bende van vier’”. Ze legt uit: “Het toenmalige Gemeentecentrum was eigendom van de Nederlandse Hervormde Kerk, naderhand met de Gereformeerde Kerk gefuseerd tot Protestantse Gemeente Oegstgeest (PGO). De exploitatie van dit centrum werd de PGO te duur, mede vanwege achterstallig onderhoud en de personeelslasten.” Afstoten van het Gemeentecentrum, waarbinnen diverse activiteiten plaatsvonden, werd een serieuze optie. Dit stuitte het viertal tegen de borst. “Ons doel werd het gebouw voor Oegstgeest te behouden voor ontmoeting en verbinding”. Deze doelstelling werd ondersteund via een petitie onder de bevolking.

De kerk (Commissie van Beheer) ging uiteindelijk overstag omdat die inzag dat er draagvlak was voor ons initiatief, geeft Anne aan. Het viertal mocht het gebouw tegen een bepaalde huur voor drie jaar gebruiken en zo tijd krijgen om vorm te gaan geven aan een toekomstig Dorpscentrum. Al in mei 2014 was de benaming Dorpscentrum geboren. Voorwaarde van de PGO was dat al het werk door vrijwilligers zou worden gedaan. Op dinsdag 20 mei 2014 werd de eerste inloopochtend georganiseerd die door een groot aantal belangstellenden werd bezocht. De nadruk lag op het werven van vrijwilligers en de respons bleek boven verwachting.

De officiële in gebruik name vond plaats in oktober 2014. De inloopochtenden op de dinsdagmorgen bleven een succes, vooral voor de bewoners van Wijckerslooth en hun rolstoelrijders. Jottem zorgde voor cake en boterkoek. Helaas heeft de coronapandemie een spaak in het wiel gestoken van deze inloopochtenden.



Intensieve renovatie

In de jaren daarna werd het Dorpscentrum grondig gerenoveerd tot een gebouw met een ruim aantal kamers en zalen voor de huurders. Dankzij werving ontstond een grote toeloop van nieuwe huurders, maar ook oude huurders bleven. Na deze ingrijpende verbouwing voldeed het Dorpscentrum aan de eisen van deze tijd. De verschillende huurders brengen een gevarieerd aanbod aan activiteiten: van kerkdiensten tot lezingen en bankzaken en van inloopmiddagen voor eenzamen tot buitenschoolse opvang.


Vrijwilligers: de kurk

De vrijwilligers zijn een onmisbare steunpilaar voor een goede voortgang. “Immers, de huurders moeten ontvangen en gefaciliteerd worden. Niet alleen overdag, maar ook ’s avonds. Er moet altijd iemand in het gebouw zijn voor de huurders”. Anne heeft zich vooral beziggehouden met vrijwilligerszaken zoals de intake van nieuwe vrijwilligers en vooral de grootste klus: het maken van de weekroosters voor gastvrouwen en gastheren. “Dat heb ik gelukkig niet alleen hoeven doen. We vormen al een aantal jaar met z’n drieën een roosterteam. De kunst is om iedereen op hun voorkeurtijd te kunnen inzetten. Als vrijwilligers door uiteenlopende omstandigheden plotseling afzeggen, vraagt dit extra werk voor de roostermaker en moet een nieuw rooster opgesteld en gemaild worden”, legt Anne uit.
“Ik heb me nu na al die jaren teruggetrokken uit het roosterteam. Gelukkig heb ik een opvolger. Dit betekent niet dat ik gestopt ben als vrijwilliger voor het Dorpscentrum. Ik blijf betrokken als gastvrouw en blijf me bezighouden met het inwerken van nieuwe vrijwilligers”.


High tea in Dorpscentrum bij SeniorenSoos

ontmoeting n SeniorenSoos Rendez Vous in Dorpscentrum Oegstgeest organiseert op maandag 24 mei, Tweede Pinksterdag (14.15 tot 16.30 uur) een high tea. De eigen bijdrage hiervoor is € 7,50.

Thuiswonende senioren zijn hiervoor van harte welkom.

“We willen een gezellige middagsoos bieden en contacten en saamhorigheid bevorderen. Op deze manier willen we eenzaamheid voorkomen en bestrijden”, laten de enthousiaste organisatoren Pippy Blom en Jenny Grandia weten.

De inschrijving voor deze high tea is op dinsdag 18 mei in Dorpscentrum Oegstgeest van 10.00 tot 12.00 uur.

Alles onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen.

Senioren kunnen zich ook aanmelden via de mail wabl@casema.nl of jennygrandia68@gmail.com.


Rekenkameronderzoek naar informatiebeveiliging

politiek n De gemeenten Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg hebben hun beleid op orde rondom informatiebeveiliging. Maar de uitvoering ervan kan beter. Dit blijkt uit onderzoek, in opdracht van de Rekenkamercommissie voor de vier gemeenteraden.

De Rekenkamercommissie wilde in kaart brengen wat de gemeenten hebben gedaan na een onderzoek uit 2016. Destijds bleek dat de vier gemeenten wat betreft informatiebeveiliging en privacy nog 'grote stappen' moesten zetten.

Informatiebeveiliging is nodig om privacygevoelige informatie van burgers en ondernemers te beschermen. Bijvoorbeeld over gezondheid, financiën en eventuele contacten met Justitie. Organisaties zijn wettelijk verplicht zorgvuldig met deze informatie om te gaan.


‘Beleid op orde’

Vijf jaar later blijkt het beleid en de organisatie rondom informatiebeveiliging op orde te zijn. Dit geldt ook voor organisaties waarin de gemeenten zeggenschap hebben. Zoals de GGD Haaglanden (voor Wassenaar, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg), de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg (voor Oegstgeest), en de afvalinzamelingsbedrijven.


‘Uitvoering kan beter’

Maar de uitvoering van het beleid kan beter. Zo zijn de gemeentelijke IT-netwerken kwetsbaar en worden te weinig risicoanalyses uitgevoerd. Ook beoordelen de gemeenten niet-systematisch procedures, en mogen zij meer sturing geven aan het informatiebeveiligingsbeleid van organisaties waarin zij zeggenschap hebben.


Advies

De Rekenkamercommissie adviseert onder meer om:

• de IT-netwerken te versterken;

• minimaal jaarlijks risicoanalyses uit te voeren;

• procedures systematisch te beoordelen;

• sluitende afspraken te maken over informatiebeveiliging met organisaties waarin gemeenten zeggenschap hebben.

De colleges van B&W van de vier gemeenten nemen de adviezen grotendeels over. Ze zeggen dat de adviezen inmiddels in de planning zijn opgenomen, of al in uitvoering zijn.

Het advies is op 26 april aan de gemeenteraden aangeboden.