Digitale vaagtaal

De digitale nieuwsbrief van 6 mei van onze gemeente opent met de volgende zin:

'De gemeenteraad van Oegstgeest heeft zich op 29 april in meerderheid uitgesproken voor een positieve grondhouding ten opzichte van de intentie waarmee het college een aanvraag voor de omgevingsvergunning voor de tijdelijke opvang van 175 statushouders en 80 spoedzoekers in Oegstgeest in behandeling zal nemen.'

Ik heb een tijdje op deze zin zitten kauwen. En dan gaat het mij nu even niet over de discussie in de raad die de NRC ertoe bracht een paginagroot artikel te plaatsen waar je als Oegstgeestenaar niet blij van wordt. Nee, het gaat mij om de zin als zodanig.

Ik neem aan, dat het doel van de digitale nieuwsbrief is om de burger meer te betrekken bij het wel en wee van onze gemeente. Maar ik betwijfel, of dat doel wordt bereikt met dit wollige geleuter. De zin maakt goede kans om in de top-10 Vaagtaal 2021 te komen.

Kom op, gemeente. Als je de inwoners iets wil vertellen, verplaats je dan in de lezer en schrijf het in heldere taal op.

Albert Kuntze


Zoveel mensen in één gebouw

Ik zat op de school tussen Rhijngeest en Endegeest. Regelmatig kwam er een groep gekken (zo noemde je ze toen) langs, achter een handkar met een touw er omheen. Zo bleven ze mooi in het gareel.

Nu zitten we met de statushouders. Daar heb ik wel een goede oplossing voor. Die handkar zal er wel niet meer zijn, maar ze kunnen wel met mij mee, achter m’n rollator. Wel met een touw er omheen want anders gaan ze toch nog in onze mooie lanen en parken lopen. Dat kan natuurlijk niet! Zo breng ik ze naar de De Kempenaerstraat. Kunnen ze daar leuk winkelen. Bij Pauw ofzo.

Dan heb ik ook nog eens een leuk uitje in deze coronatijd en zetten we Oegstgeest weer eens leuk op de kaart. Want altijd maar horen over Jan Wolkers ben ik ook wel een beetje zat.

Maar alle gekheid op een stokje. Het is natuurlijk van de gekke (om in de juiste termen te blijven) om zoveel jonge mensen daar in één gebouw in een bos te stoppen.

Hoe het wel moet weet ik ook niet.

Ik woon al mijn hele leven (84 jaar) in Oegstgeest en ben blij niet in het Wilhelminapark te wonen in mijn grote huis. Anders werd ik ook nog beticht van discriminatie.

Een inwoner van Oegstgeest


Komst statushouders

Het is geen kwestie van rijk of arm. Het is een kwestie van moraal.

De C in CDA staat voor christelijk. Een christen dient de samenleving en zijn naaste te eerbiedigen. Jezus voelde mee met de melaatsen. Waar zijn wij dan nu mee bezig? Gaan we melaatsen uitsluiten of hem omarmen en het leed te helpen dragen.

Wij christenen dienen ons rentmeesterschap na te leven en een veilige plek te geven aan vluchtelingen in onze maatschappij. Hoe spannend ook een vreemde cultuur, religie, kleding of taal is: We zijn allemaal mensen, en dat is waar het om gaat.

Het is daarom onbegrijpelijk dat de fractie van het CDA, gekozen door de bevolking wonend in het Wilhelminapark, in Buitenlust en de rest van ons dorp, zo slordig omgaat met de grondbeginselen van onze partij. Hierin staat duidelijk: 'Heb uw naaste lief'.
En het is daarom goed om tot inkeer te komen, het boetekleed aan te doen, voordat de partij, die 'christelijk' in zijn naam draagt, nog meer averij oploopt.

Henk Heemskerk