Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Oegstgeest in rep en roer, hoe verder?

U leest een column die ik minder weloverwogen heb geschreven dan anders. Kort over het actuele Oegstgeester ommetje en kort over mijn oorspronkelijke onderwerp. Er zijn grote tegenstellingen tussen de inwoners en ook tussen de politieke partijen. Terwijl een hoefijzer geluk hoort te brengen, is de mogelijke huisvesting van 175 asielzoekers met verblijfsvergunning in het hoefijzergebouw een heet hangijzer. Vandaag belde een familielid uit Brabant op met de vraag: ‘Wat is er aan de hand nu Oegstgeest een aparte gemeente wordt waar statushouders niet gewoon over straat kunnen?’ Zo krijgt onze gemeente een negatief imago. Al is de omweg bedoeld als gulden middenweg, met een grondrecht kun je geen loopje nemen. Juist op Bevrijdingsdag hoort het te gaan over gelijke behandeling van allen die zich in ons land bevinden. Daarnaast dient de politiek al het mogelijke te doen voor de veiligheid van inwoners en voor woonruimte van mensen die daar al lang op wachten. Niet eenvoudig in onze dichtbevolkte gemeente. Oemoenenoe, Zeeuws voor: hoe verder? De wethouders de looplijn naar huis wijzen of voor de periode tot de verkiezingen deskundige hulp vragen? Nazorg van de ervaren formateur van de coalitie, Ruud Koole, zou van pas komen.

Kop-of-munt voor eenvoudiger problemen?

U stoort zich wellicht ook aan de moeizame manier waarop politici besluiten nemen. Na lang overleg met belangenorganisaties en adviseurs, lastige discussies binnen de partij en de coalitie en oeverloze debatten. Vooral bij twee gelijkwaardige mogelijkheden, een dilemma. Omdat logische criteria dan niet de doorslag geven, gaat het om een persoonlijke keuze. Dat geeft negatieve spanning, die leidt tot uitstel van een noodzakelijk besluit. Willen we betere beslismethoden? Als politiek Den Haag een hele dag kan praten over een half uur latere avondklok wel, denk ik. Voor vlot beslissen lootten de Romeinen. Nu gebruiken inwoners dit middel voor een lastige keuze zoals: wat eten we? Het lot biedt voordelen: gelijke kansen voor alternatieven, geen discussie achteraf en een tijdig besluit. Soms zijn de kansen op kop en munt niet gelijk. Zoals bij een munt met 2 koppen. Voor een eerlijk resultaat is er een scheidsrechter. In onze muntarme tijd past een kop-of-munt-app beter.

Politiek geaccepteerde voorbeelden van loten zijn verdeling van studieplaatsen, medische behandelingen, plaatsen op weekmarkten en subsidies op elektrische auto’s. Ook onze gemeenteraad loot. Maar alleen bij het staken van de stemmen over personen. In andere gevallen schrijven de besluitvormingsregels minder doelmatige middelen voor. Het onderwerp komt weer op de agenda in een volgende vergadering; een kopzorg voor mensen met belang bij een tijdig besluit. In het college van burgemeester en wethouders heeft de burgemeester een beslissende stem; dus geen gelijke kansen voor alternatieven. Over loten kun je geen verantwoording afleggen. De vraag is of dit in de politiek nog een punt is nu verantwoording afleggen is verworden tot aftreden en doorgaan zonder de problemen op te lossen. In plaats van gedoe over gelijkwaardige alternatieven past een kordate keuze via kop-of-munt.

Simon Vogel


Het Pakhuys/Differs Group

Wat dacht u van een bijzondere, kleinschalige vergaderlocatie of private dining in een sfeervolle ambiance, omgeven door kunst en design met uitzicht op een collectie klassieke en eigentijdse exclusieve auto's als verborgen pareltje in Oegstgeest? Een opmerkelijk initiatief van Leon van Ommen en Bas Jan Proper.

Door John Vroom

"Toen wij het restauratiebedrijf van klassieke auto's begonnen in het gevestigde pand Het Pakhuys aan de Rhijngeesterstraatweg 60-b hadden Bas Jan en ik het plan daar meer mee te doen in een combinatie van zijn horeca-expertise en mijn automotive ervaring.
Het Pakhuys is overigens een benaming die wij hebben gegeven aan het pand omdat het in een van zijn vele bestemmingen ooit een keer als pakhuis heeft gediend. Vanuit de basisgedachte dat de restauratie van klassieke auto's de core business zou zijn wilden wij het anders aanpakken, vandaar ook de gekozen naam Differs Group.
Vanuit de Hogere Hotelschoolopleiding van Bas Jan met zijn ambities in die richting ontstond de gedachte in de hospitality sfeer in de zin van accommodatie voor kleinschalige vergaderingen en private dining met drank- en foodfaciliteiten, met als ‘difference' een ambiance van hoogwaardig design met enerzijds kunst en anderzijds uitzicht op een collectie klassieke en eigentijdse exclusieve auto's, zoals Porsche, Alfa Romeo, Lamborghini, Ferrari en Maserati. De ruimtes kunnen ook gehuurd worden voor fotografie en kleine events. Het pand hebben wij flink verbouwd en toen wij begin 2020 uiteindelijk de horecavergunning kregen deed Corona zijn intrede, met voor ons zakelijk gezien alle gevolgen van dien en konden wij niet van start. Maar nu er weer licht aan het eind van de tunnel komt hopen wij binnen afzienbare tijd operationeel te zijn en de eerste reserveringen hebben wij al binnen. Omdat de combinatie zo ‘different' is verwijzen wij altijd naar onze website [www.differsgroup.nl] waar men een goed beeld kan krijgen wat ons opmerkelijke hospitalityconcept is”.
Tja Leon, heel opmerkelijk!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding