Afbeelding
Foto: Dorpsecoloog

Bijenhotels (deel 2)

In mijn vorige column vertelde ik u dat het even kan duren voordat bijen de nieuwe nestkast in uw tuin opmerken en erin willen nestelen.

Het is dus (helaas) niet zo dat u er eentje ophangt en er bij wijze van spreken diezelfde middag al bijen inzitten. Sterker nog, het kan zelfs wel een jaar duren voordat de kast in gebruik genomen wordt.

Dat komt omdat bijen in hun korte leventje enorm druk zijn met het verzamelen van nectar en stuifmeel en dus niet even rustig om zich heen gaan zitten kijken en denken “Hé, kijk nou eens, een bijenhotel!”. Succesvolle bewoning hangt uiteraard ook af van het aanbod aan bloeiende planten. In een tuin met voornamelijk bestrating en twee bakken lavendel komt geen kip. En dus ook geen bijen.

Voldoet uw tuin aan de wensen en hebben de bijen de nestkast eenmaal in gebruik dan is het erg leuk om de nestkast eens op uw gemakje te observeren.


In een tuin met veel bestrating en twee bakken lavendel komt geen kip. En dus ook geen bijen.

U kunt er zelfs gerust dichtbij gaan staan zodat u goed kunt zien wat de bijtjes nou precies doen. Bang dat u gestoken wordt hoeft u niet te zijn want bijen zijn totaal niet in ons geïnteresseerd. U staat hooguit iets in de weg maar ze vliegen en zoemen gewoon om u heen.

De bij vliegt in een hoog tempo af en aan. Afhankelijk van de soort waartoe ze behoort draagt ze het stuifmeel op de buik of in speciale korfjes op haar pootjes. In elke nestgang legt ze meerdere cellen aan met per cel een eitje, waarnaast een voedselpakketje (het stuifmeel) voor het bijenlarfje wordt gelegd. Is de nestgelegenheid vol, dan wordt de ingang afgesloten. De hardwerkende bij heeft haar taak nu volbracht en zal weldra sterven. Het larfje transformeert in de cel tot nieuwe bij en wacht vervolgens geduldig de seizoenen die nog gaan komen af.


Vechtende mannetjesbijen

Zodra het voorjaar is en het zonnetje de nestkast lekker opwarmt is het tijd dat de nieuwe generatie bijtjes tevoorschijn komt. Het zijn de mannetjes die als eerste hun nest verlaten. Instinctief weten ze dat er gauw ook vrouwtjes aankomen. U ziet dan dagenlang groepjes mannetjesbijen bij de nestkast ‘rondhangen'. Soms gaan ze zelfs met elkaar op de vuist! De vrouwtjes hebben de mannetjes voor het uitkiezen en zullen een tijdelijke partner accepteren en paren. Is de vrouwtjes-bij eenmaal bevrucht dan gaat ze op zoek naar bloeiende planten en geschikte nestgelegenheid. Gelukkig heeft u dit jaar alvast bloemen ingezaaid en een bijenhotel opgehangen??

Heeft u vragen? Stuur gerust een mail naar dorpsecoloog@gmail.com.