Als bewoner van het Wilhelminapark heb ik na de ontstane ophef over de (ingetrokken) motie van het CDA besloten om deze brief te schrijven. In de media werd gesproken over verplichte looproutes. Daar kan ik kort over zijn: beschamend.

Wat me pijn doet, is dat daarna een ongenuanceerd en lelijk beeld is geschetst van de bewoners van het park waar ik me totaal niet in herken.

Ja, ik vond het bericht van de komst van 175 statushouders en 80 spoedzoekers ook best spannend. En er zijn nog steeds zorgen, maar laten die nou precies níet gaan over de komst van statushouders. Mijn zorgen gaan over de grootte van de totale groep terwijl ontsluiting van het gebied nog niet goed geregeld is. Statushouders zijn wat mij betreft welkom. Na een lange asielprocedure moet het geweldig zijn om eindelijk te kunnen uitzien naar een eigen woning. Er zijn buurtgenoten die zich gaan inzetten als vrijwilliger, zoals ik zelf ook van plan ben te doen. Meer culturele diversiteit zie ik als een verrijking van de buurt, en ik kijk uit naar een positieve kennismaking.

Anneke van Bergen en Henegouwen


Naar aanleiding van artikel in het Leidsch Dagblad over huisvesting van statushouders in Oegstgeest het volgende. Er zijn voorwaarden aan de huisvesting verbonden, maar één van zeer dubieuze aard: De looproute van het Hoefijzergebouw, tussen het gemeentehuis en de A44, waar deze mensen komen wonen, naar de winkels in de Kempenaerstraat, mag niet via het Wilhelminapark. Dit i.v.m. ‘gevoeligheden in de wijk’.

In Nederland is het nog steeds zo, dat iedereen van de openbare weg gebruik mag maken, ongeacht afkomst, huidskleur, leeftijd enz

Als inwoner van Oegstgeest schaam ik mij diep dat dit anno 2021 in de gemeenteraad zo wordt besproken. Deze mensen (statushouders) verdienen een goede en veilige huisvesting en leefomgeving en laten we ze een warm welkom geven. Zij hebben genoeg trauma’s opgelopen, voordat ze hier komen wonen.


Alwien Verscheure


Er komen waarschijnlijk binnenkort statushouders naar Oegstgeest. De logische looproute van de geplande woonlocatie naar de winkels in de Kempenaerstraat gaat door de lanen van het Wilhelminapark. Sommige bewoners van deze fraaie villawijk zien de bui al hangen en hebben de gemeente zover gekregen om de nieuwkomers te adviseren en te stimuleren niet door, maar om de wijk heen naar de winkels te gaan. Dat deze bewoners daarmee blijk geven van een kwalijke, not-in-my-backyard-houding jegens hun medemensen is ronduit ontluisterend. Maar dat de Gemeentelijke Overheid meegaat in dit denken, is een eerste stap op weg naar Apartheidspolitiek.

Alle burgers zijn vrij de openbare ruimte te gebruiken en dat moet vooral zo blijven. Oegstgeest: keer terug van deze heilloze weg! Ik woon in Oegstgeest en schaam mij diep.


Lex Muskens


Het is 1963 ook toen grote woningnood maar gelukkig vinden we een etage in Oegstgeest, dus naar de gemeente om ons in te laten schrijven als inwoner.

Wij krijgen snel antwoord, wij worden niet ingeschreven, wij zijn economische niet verbonden aan Oegstgeest.

Ik werk bij de toen nog Rijksuniversiteit Leiden, mijn verzoek wordt ondersteund door de faculteit en de hoogleraar voor wie ik werk. Geen kans maar bij de werkgroep waar ik voor werk woont een kwart in Oegstgeest alleen die hebben dus, dr of professor voor hun naam. Wij zijn nu na 50 jaar weer terug in Oegstgeest, we volgen ook de politiek en wat blijkt er is niets veranderd.

Nog steeds wil de gemeenten geen "vreemd" volk in de gemeente zie alle reacties vooral van de VVD n.a.v. huisvesting statushouders. Dat zijn dus verkrachters en dieven en die moeten ook niet door bepaalde wijken lopen. En daarom bouwen ze ook al 4 jaar geen sociale huur en koopwoningen ondanks afspraken met Meerwonen. Ik begin me, als ik alles leest, een beetje te schamen dat ik weer in Oegstgeest woon.


Jan van Kuijk


Onze Stichting neemt afstand van de motie van het CDA waarin men melding maakt van een looproute. Dit hebben wij nooit ter sprake gebracht. De raad heeft zich in de raadsvergadering verloren in theoretische beschouwingen i.p.v. eens goed te kijken naar de praktische zaken.

Allereerst: Wij zijn niet tegen de opvang van statushouders en spoedzoekers. Wij hebben echter wel bezwaar tegen de proportionaliteit waarop dit mogelijk te gebeuren staat.

Overgeest is voor z’n grote groep o.i. niet geschikt. Een kleinere groep zou mogelijk wel kunnen. Ook al al zijn we geen veiligheidsspecialist een getal 40-50 lijkt beter te passen. Waarom kan zo’n grote groep niet? Uiteindelijk is maar één woord van belang: achterafligging. Dit zei een college al in 2010 tijdens een bestemmingsplan zienswijze beantwoording. Maar in detail:

1. de veiligheid ingeval van een calamiteit kan niet gewaarborgd worden. Dit wordt ondersteund door wat de overkoepelende brandweerorganisatie zelf zegt. Typt u maar in in google “bereikbaarheid brandweer”. U ziet dan al bij de eerste hit dat dit gebied op 3 van de 5 voorwaarden niet voldoet. Dit heeft alles te maken met de nauwe poort, de lange smalle toegangsweg van 4m10 breed en maar 1 uitgang, etc.

2. Verkeersveiligheid In eerdere verkeersrapporten over Overgeest is al duidelijk geworden dat de uitgang nabij de Poort problematisch is. Er worden wat oplossingen aan de hand gedaan maar daar zegt men niet van dat die afdoende zijn. In de Q&A wordt nu gezegd dat het om evenveel bewoners zou gaan als toentertijd in de studie mee werd genomen. Doch toen ging men uit van 2 uitgangen. Er is echter nu maar 1 uitgang. Ook spreek ik nu nog niet eens over alle voetgangers, spelende kinderen fietsverkeer, honden etc. etc.

3. Parkeren. Al eerder hebben wij omstandig uitgelegd dat de dan 60 beschikbare parkeerplaatsen volstrekt niet voldoende is. Er komt ook nog een speeltuin. Waar de fietsen – en dat zijn er veel- gestald moeten worden is ook niet duidelijk. Alleen al alle ambtenaren in het Gemeentehuis hebben 50-60 parkeerplaatsen nodig Dat is vaak zo geteld pre-corona, (Exclusief huwelijken). Het COA claimt 20 plaatsen maar in de praktijk zijn dat er veel meer. Denk aan alle diensten, gezondheidszorg, vrijwilligers en niet te vergeten de bezoekers. Voor Divorced Housing moet je toch ook minimaal rekenen op 50-80 auto’s. Kortom dat gaat niet werken. De strook tussen een van de gebouwen en de schapenwei is maar 8 meter breed en niet geschikt. Alleen met kampioen achteruitrijders over 80 meter kan je er 13 auto’s kwijt. Ook de brandweer wil daar een bruikbare brandgang. Parkeren in het Wilhelminapark was pre corona al een probleem. Zelfs nu tijdens corona soms ook.

Er zijn nog meer factoren van belang zoals geluidsbelasting A44, bouwbesluit en Rijksbeschermd-dorpsgezicht. Deze ruimtelijke ordenings aspecten zijn ook beperkend voor de plannen. De tijd die mij gegeven is te kort dat te behandelen.

In een gesprek dat we als Stichting hadden met de verantwoordelijke wethouders zijn we niets wijzer geworden op bovenstaande punten. Ook zijn al onze vragen nog steeds niet allemaal beantwoord. De wethouder zegt steeds “dat gaan we straks allemaal uitzoeken”. Op doorvragen zei hij dat er grofmazig naar gekeken was en men daarom was doorgegaan. Ook de brandweer heeft er zo zei hij, na aandringen, een paar maanden gelden naar gekeken. Hoe goed ze dat gedaan hebben en onder welke druk, tenslotte is de Gemeente hun baas, is onbekend.

Hoe dan ook wij vinden dat het college achterstevoren bezig is. Je gaat toch eerst kijken of er grote praktische problemen zijn voordat je een hele carrousel opstart. Je koopt toch ook geen auto voordat je een rijbewijs hebt? De nu gekozen volgorde geeft ons volstrekt geen vertrouwen in open afhandeling van een aanvraag omgevingsvergunning”.

Joost Geluk

Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten