Dodenherdenking Haagsche Schouw live te volgen

herdenken n De Stichting Dodenherdenking Leiden organiseert alternatieve herdenkingen om in deze coronaperiode toch gezamenlijk stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en Vredesoperaties.

Ook bij het Militair Oorlogsmonument op de Haagsche Schouwweg in Leiden (Oegstgeester grondgebied in de Tweede Wereldoorlog) vindt een herdenking plaats. Hier worden de 51 jonge militairen herdacht die bij de slag om de Residentie (o.a. bij het Haagsche Schouw) zijn gesneuveld bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940.


Spreker: demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld. Zangeres: Emma Brown zingt het Wilhelmus. Taptoe en doedelzakmuziek van Hans Dubbelaar. De burgemeesters van Leiden, Katwijk en Voorschoten en de locoburgemeester van Oegstgeest (Matthijs Huizing) leggen kransen. Tim van Aelst, nazaat van een overlevende, en Ingrid Schohaus lezen de namen van de gevallenen voor.


De plechtigheid is niet toegankelijk voor publiek. Aanvang televisie-uitzending met aansluitend live-gedeelte bij Sleutelstad: 15.00 uur. De herdenking is te zien via Ziggo (kanaal 46) en - in Leiden - via KPN (kanaal 1421). Ook is het online te volgen via www.sleutelstad.nl/tv