Afbeelding
Foto:

Wat wordt de toekomst van het Hoefijzer gebouw?

Donderdagavond 29 april neemt de gemeenteraad, onze volksvertegenwoordigers, een beslissing over de tijdelijke huisvesting van statushouders in het hoefijzergebouw en spoedzoekers van Divorce Housing B.V. in de naast gelegen gebouwen.

Stichting Huurders MeerWonen maakt zich grote zorgen over het beleid van Gemeente Oegstgeest. Wij vinden nog steeds dat de huisvesting van een groep spoedzoekers die niet als zodanig wordt benoemd in de Huisvestingsverordening Holland Rijnland Wonen, toch van de gemeente mag voordringen op de totaal vastgelopen woningmarkt in Oegstgeest.

Wij erkennen dat er voor private partijen de verordening niet geldt, maar blijven ons onverkort verzetten tegen het in onze ogen voordringen van een groep zogenaamde spoedzoekers.

In 2011 zijn de laatste sociale huurwoningen opgeleverd voor woningcorporatie MeerWonen en voor woningcorporatie Portaal in 2014. Conclusie gedurende 6 tot 10 jaar heeft de ontwikkeling van Oegstgeest aan de Rijn en Nieuw Rijngeest centraal gestaan in de ontwikkeling van Oegstgeest. Is de wettelijke verplichting om jaarlijks minstens 15 % van ieder woonproject als sociale huurwoning aan te merken genegeerd.

Zodat wij nu een schreeuwend te kort hebben aan sociale huurwoningen.

Gemiddeld komen er per jaar 80 sociale huurwoningen vrij, 20 daarvan gaan naar de zogenaamde contigentenregeling, mensen met een rugzakje die weer opnieuw een kans willen in de maatschappij. Vervolgens, opgave van het COA, komen daar de komende jaren 40 statushouders bij die een aanspraak willen maken op een sociale huurwoning. Een simpele rekensom verteld ons dat er dan maar 20 woningen overblijven voor de reguliere actief woningzoekende plaatsgenoot. Daarom willen wij dat de gemeente nog eens kijkt naar de bemensing van Divorce Housing en openstaat voor onze suggestie eerlijk te delen ook al is het in dit geval een private partij.

Wij hebben ook tijdens een van onze inspreekbeurten een plan voorgesteld voor het hoefijzergebouw. Ons voorstel is, zet als nieuwbouw er eenzelfde vorm tegenaan, je krijgt dan een elipsvorm met in het midden een binnentuin voor o.a. ontmoetingen tussen alle bewoners. Bevolk dan dit gebouw met alle reeds bekendstaande doelgroepen zodat ook de statushouder op een simpele manier met ons kan kennismaken en verder kan integreren in onze maatschappij. Een win win situatie die niemand zal afwijzen. Zelfs een beleggers organisatie als Wieglia kan hier toch geen bezwaar tegen hebben.

Een andere optie is om het plan van Overgeest van 2017, en in 2018 ter inzage gelegd voor de omwonenden, weer uit de mottenballen te halen en de in 2020 getekende haalbaarheidsovereenkomst te gaan uitvoeren.

Helaas komen wij op dit moment zo’n 350 woningen tekort. Oorzaak in de afgelopen jaren geen sociale huurwoning gebouwd. Als ons plan wordt overgenomen, en woningcorporatie MeerWonen wil hier graag aan meewerken, hebben wij met z’n allen in ieder geval weer iets aan het woningtekort gedaan.

Afsluitend roepen wij de raadsleden van de gemeente Oegstgeest op om onze suggestie te omarmen en een advies aan het college gaat geven wat recht doet aan alle reeds genoemde partijen.


Leo Helsloot

Secretaris Stichting Huurders MeerWonen


In Memoriam Ingrid van Dijk

Op 19 april overleed Ingrid van Dijk (2 september 1952 – 19 april 2021).

Ingrid had hart voor Oegstgeest, waar ze was geboren en getogen. "In haar twaalf jaren als een fijne en betrokken collega in de gemeenteraad wilde ze het goede van onze mooie gemeente behouden. Ze was goed thuis in de dossiers, kritisch op de inhoud, nuchter en realistisch met een vriendelijke, beter gezegd lieve presentatie", zo schrijft Hart voor Oegstgeest (voorheen Leefbaar Oegstgeest) op hun website. "Zij maakte met verve deel uit van de toenmalige commissie Ruimte en had daar veel oog voor de bescherming van het groen en het behoud van het dorpse karakter van Oegstgeest."

"Ingrid had een grote bijdrage aan onder andere de Structuurvisie voor de ruimtelijke indeling van onze gemeente en het het bouwen van betaalbare woningen voor starters en alleenstaanden."

Naast haar raadslidmaatschap was Ingrid bijna negentien jaar trouwambtenaar en heeft zij veel mensen in de Oegstgeester trouwzaal in de echt verbonden. Ze vond het prachtig dit te doen. De laatste jaren was zij ook actief betrokken bij de wereldwinkel.

Op 25 april 2014 ontving Ingrid een Koninklijke onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau, onder andere voor haar twaalf jaar in de gemeenteraad.

"Een zeer betrokken Oegstgeestenaar is van ons heen gegaan. Wij zullen haar bijzonder missen."