Stress en verwachtingen

“Je bent jong en zit in de bloei van je leven. De wereld ligt aan je voeten en je hebt alle vrijheid om zelf je keuzes te maken. Toch krijgen steeds meer jongeren en zelfs kinderen een burn-out. Is onze generatie van de toekomst lui en zwak? Of is er meer aan de hand?” (psycholoog Elias Coenders op internet)

Hoe ga ik om met stress? De auteur Rick Warren schrijft daarover: “Wanneer we naar het leven van Christus kijken, ontdekken we al snel dat Hij rustig bleef. Hij had nooit haast."

Rick Warren noemt dan als eerste beginsel om stress aan te kunnen: "ken uw identiteit, weet wie u bent.” Als we niet weten wie we zijn, stellen we onrealistische eisen aan ons leven. Vaak zijn dat ook eisen die de omgeving aan ons stelt. En hoe hard we ook werken, omdat ze niet reëel zijn, voldoen we nooit aan die eisen. U stelt zich dan “aan drie dingen bloot: kritiek (omdat u zich zorgen maakt over wat anderen van u zullen denken), competitie (omdat u zich er zorgen over maakt dat een ander u ergens in voorbijstreeft), en conflicten (omdat u zich bedreigd voelt wanneer iemand het niet met u eens is).” (Rick Warren, Antwoorden op levensvragen, Medema, 2001, blz. 10-11)

De kans hierop is misschien kleiner wanneer ik mijn identiteit bij God zoek, omdat Hij onvoorwaardelijk van mij houdt. In onze samenleving doen we soms alsof er niet genoeg liefde en geluk is voor iedereen. Geluk lijkt iets wat vooral bedoelt is voor ‘de winnaars’, niet voor ‘de verliezers’. Dat kan stress veroorzaken. Dan krijg je dat je je steeds groter moet voordoen dan je bent. Je moet je steeds bewijzen. Je moet presteren. Want pas als je presteert, krijg je respect van mensen. Pas dan wordt er van je gehouden. Wanneer ik echter mijn identiteit zoek in Gods liefde dan mag ik hopen en vertrouwen dat God tegen mij zegt: “Ik hou van je. Voor mij hoef jij je niet eerst te bewijzen. Voor mij hoef je niet eerst te presteren. Ik hou al van jou, voordat je ook maar iets gepresteerd hebt. Ik hou onvoorwaardelijk van jou.”

Wat is mijn identiteit? Wanneer mijn antwoord is: "Ik ben een mens waarvan onvoorwaardelijk gehouden wordt”, zal mijn leven niet minder druk worden. Maar misschien voel ik mij innerlijk wat rustiger.

Pastoor Rochus Franken