Brief aan de leden van de gemeenteraad van Oegstgeest

Vóór transparantie en democratie

Geregeld wordt er helaas niet goed met onze waardevolle democratie omgegaan. In het dossier tijdelijke opvang spoedzoekers en statushouders (en zoals inmiddels ook blijkt, asielzoekers) worden feiten en waarheden verdraaid zoals het uitkomt. De transparantie is in het proces is ver te zoeken.

In een tweetal raadsvergaderingen (4 en 16 maart) heeft zich een duidelijk patroon afgespeeld van eenzijdige belichting van de casus voor tijdelijke opvang van statushouders en asielzoekers. Er bleek zeer weinig ruimte voor belichting van andere perspectieven, zelfs niet als onderbouwd met feiten en wetenschappelijke studies. Op kritische vragen werd geen concreet antwoord gegeven, maar deze werden ontweken of als niet relevant aangemerkt. Ook was de herinnering bij COA en College er geregeld niet meer. In welke (hof)stad hebben we dit recentelijk nog meegemaakt?

Helaas hangen aan deze voorgenomen aanvraag naast de (zeer) positief belichte zaken, ook voldoende ‘ongemakkelijke’ waarheden. Deze zijn tot nu toe echter volledig onderbelicht gebleven door ons college en belanghebbenden Wieglia, COA en Divorce Housing.

Het gemak waarbij kritische burgers opzij worden gezet is schrijnend. Zo geeft het college aan dat er vragen gesteld mogen worden, maar op zeer concrete, kritische vragen wordt geen antwoord gegeven. Sterker nog, er wordt simpelweg ook na herhaaldelijk verzoek geen enkele reactie gegeven, zelfs geen ontvangstbevestiging. Het democratisch gedachtengoed staat op het spel als er alleen selectief vragen worden beantwoord.


'Burgers en instanties durven zich in deze geladen discussie niet uit spreken'

Dat er een fractie is die onder burgers en (maatschappelijke) organisaties een lobby voert en politieke gunsten uitruilt met een huurdersvereniging, terwijl de verantwoordelijk wethouder toevallig ook van dezelfde fractie is en dus voor implementatie moet zorgen, is natuurlijk niet goed te praten. Helemaal zorgelijk wordt het als er vanuit een gecoördineerde actie door deze politieke fractie, kritische burgers bij de raad en in de media (ingezonden brief in de Oegstgeester Courant dd 14 april j.l.) worden gedemoniseerd, waarbij onwaarheden niet worden geschroomd.

Burgers en instanties durven zich in deze maatschappelijk en politiek geladen discussie niet uit spreken, juist uit angst voor deze demonisering. Er hebben ons bijzonder veel steunbetuigingen bereikt, maar alleen op voorwaarde van anonimiteit. Dit is het droevige resultaat van deze politieke campagne en dit is blijkbaar het vertrouwen dat deze gemeente en dit proces geniet onder haar burgers. Is dit het dorp waarin wij willen leven?

Beste raad (en inwoners van Oegstgeest), dit is een uitholling van het democratisch beginsel en dat kan niet toegestaan worden.

Dat mevrouw Brouwer, de heer Gussenhoven, mevrouw Hengeveld en de heer Thijssen in een ingezonden brief een aantal positieve voorbeelden geven is natuurlijk goedkope retoriek. Als er een oordeel gevormd dient te worden, dan dienen alle feiten aangehaald te worden. Ook de wellicht ongemakkelijke waarheden. Uit goed fatsoen zullen we nalaten hier voorbeelden van te geven.

Opvang van statushouders in de bebouwde kom met één smalle doorgang verbonden aan een woonwijk met ongeveer 125 bewoners (ouderen, volwassenen en kinderen) kan prima, maar dan met gezinnen en niet met een groep van minimaal 140 (alleengaande) mannen.

Het op gecoördineerde wijze door willen drukken van een extreem plan met eenzijdige belichting, waarbij op geen enkele manier met proportionaliteit en buurtbewoners rekening wordt gehouden past niet in deze gemeenschap en zeker niet in een democratie.

Als laatste willen we deze doordenderende trein meegeven, dat er zeer zeker draagvlak kan zijn voor hulp en opvang aan statushouders en spoedzoekers, maar natuurlijk niet in deze voorgestelde extreme proporties. De raadsleden van de gemeente Oegstgeest, in samenspraak met haar burgers, dienen te bepalen wat normale, proportionele aantallen en verhoudingen man-vrouw-kind zijn. Borg daarnaast volledige transparantie in het proces, wat tot draagvlak zal leiden bij alle betrokkenen.

Christian Jelsa en vele, anonieme anderen


Een brug niet gelegd

Je gelooft het niet! Met gemengde gevoelens van ironie en sarcasme las ik dit artikel van woensdag 14 april jl. op de voorpagina. Vanaf 2006 een gezamenlijk besluit van Leiden en Oegstgeest een brug aan te leggen ter verdere ontsluiting van Poelgeest. We leven inmiddels in 2021....je kunt hier smadelijk om lachen, het gaat immers om een brug. Maar helaas is dit illustratief voor hoe slecht overheden werken op elk niveau.

Als het om mensen gaat, en dat is om te huilen: het immigratiebeleid, de toeslagenaffaire, het vaccinatiebeleid, de jeugdzorg. Van de landelijke politiek hoef je niets te verwachten, die is druk bezig met zichzelf. Tijd zat nietwaar, IC's lopen leeg, de economie bloeit op, de zorg heeft het naar de zin, het gaat goed met Nederland of.......?

Een verontruste burger uit Oegstgeest,

Peter de Water