Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Torenhoog nieuwbouwproject

Vorige week werden we opnieuw opgeschrikt en volledig verrast door een nieuwbouwplan voor de locatie achter de RK Willibrordkerk, waar voorheen La France gevestigd was.

Onvoorspelbaar dat een dergelijk plan al in zo’n vergevorderd stadium blijkt te zijn.

Nadat al eerder in het Leidsch Dagblad van 29 juli 2020 een onbekookt plan had gestaan met nota bene drie woontorens heeft gestaan, lezen we in de Oegstgeester Courant 25 maart over een nieuwe projectontwikkelaar genaamd FSD met een nog minder fraai plan.

Opnieuw krijgen we indruk, dat de instanties die zich zowel met het ontwerp en de beoordeling hiervan bezighouden, niet of weinig bekend zijn met deze locatie waar gebouwd zou moeten worden.

Deze nieuwbouw zou verrijzen achter de RK Kerk (daterend 1900) de bijbehorende begraafplaats en de oude Pastorie (uit 1800).

Voor het realiseren van deze bouw, moet een RK bolwerk uit 1922 van de bekende architecten J. en L. van der Laan verdwijnen, bestaande uit een Patronaatsgebouw (werd La France), kosterswoning, conciërge woning, kleuterschool school en een medisch verzorging zorggebouw van het Wit Gele Kruis, muziektent en een bibliotheek.

Dit hele complex is in 1987 als Wilbertserve in een advies aan de gemeente Oegstgeest door de Historische vereniging Oud Oegstgeest aangemerkt als waardevol.

Moet dit 100-jarige complex verdwijnen en plaats maken voor een kolos van 30 meter hoog?

Deze reus rijkt tot over de helft van de naast gelegen kerktoren(51meter) Deze nieuwbouwplannen staan in geen verhouding tot de omgeving.

Ik roep de leden van de gemeenteraad op om deze situatie ter plekke te bezien. Stel voor contact op met de plaatselijke woningstichting en maak een gepast plan in deze historische omgeving, dat deze omgeving eer aan doet.


Bert Driessen

Afbeelding