Afbeelding
Foto:

Nestkasten en bijenhotels

groen n Overweegt u om een nestkast voor vogels op te hangen? Of een bijenhotel? Goed zo! In deze column leg ik uit hoe de bewoning van de kasten succesvol wordt.

Het succes is namelijk afhankelijk van een aantal simpele maar erg belangrijke details, die u bij de aanschaf helaas niet worden verteld.


Nestkastje voor vogels

Stel, dat u een nestkastje aanschaft voor kool- of pimpelmezen. De beste tip is simpel én logisch: Locatie, locatie, locatie. Want er moeten bomen en struiken in de buurt zijn, het liefst in uw eigen tuin. Want zonder bomen en struiken, geen vogels. De vogels vinden er insecten en beschutting.


Let er ook op dat de aanvliegroute vrij is van obstakels en dat katten er niet bij kunnen. U hangt de nestkast daarom het beste op minstens 2 meter hoogte. En omdat het in een gesloten nestkastje bloedheet wordt, plaatst u het uit de volle zon. Vroege ochtendzon is geen bezwaar.


Bijenhotel

In tegenstelling tot wat ik hierboven aangeef hangt u het bijenhotel juist zo veel mogelijk in de volle zon, want bijen houden van warmte. Daarom zien we bijen pas tevoorschijn komen bij temperaturen van rond de 15 graden. (Hommels vliegen al vanaf een graad of 10 en nestelen niet in hotels.) Overigens kan het even duren voordat de bijen het hotel opmerken. In mijn tuin hing het bijenhotel ruim een jaar (!) voordat ze hem opmerkten. Toen ze de kast eenmaal hadden gevonden was het maandenlang een drukte van jewelste. Superleuk om ernaar te kijken! In het voorjaar vliegen de jonge bijtjes weer uit. Overigens maken niet alle bijen gebruik van een kastje omdat er ook bijen zijn die ondergronds nestelen, zoals tussen de zanderige voegen van uw tuinpad.


Slechte kwaliteit

Wist u dat een bij achteruit de nestkast uit kruipt? Zitten er rafeltjes in de buisjes of in het hout, dan raken haar vleugels beschadigd en kan ze niet meer vliegen. Hotels van slechte kwaliteit worden daarom niet gebruikt door bijen. Let hier dus goed op bij aanschaf. Bijenhotels met nestgelegenheid van bamboestengels zijn meestal prima en niet duurder in aanschaf. Zorgt u ook voor gifvrije bloemen in de buurt van het hotel? Op de website van de Vlinderstichting leest u welke bloemen u het beste in uw tuin zet. Want bloemen die goed zijn voor vlinders, zijn óók goed voor bijen.


Heeft u een vraag? Mail gerust naar dorpsecoloog@gmail.com.