Groene Kerkje is wel/niet groen

Hoe komt het Groene Kerkje aan zijn naam, want zo groen ziet het er toch niet uit? De beheerders van de kerk lieten aan het einde van de 19de eeuw klimop aanbrengen. Zo is de bijnaam van de kerk ontstaan. Beetje dom want deze altijdgroene heester tastte de muren van het monumentale kerkje aan. Bij de laatste restauratie is de klimop verwijderd. Er bestaan alleen nog wat foto’s van het groen begroeide kerkje. Eigenlijk is er nu dus geen argument meer om deze kerk nog steeds het Groene Kerkje te noemen. Of toch wel?


De huidige beheerders van de kerk hebben dertig zonnepanelen op het dak van het naastgelegen Willibrords Erf laten plaatsen. Die zonnepanelen kunnen, naar verwachting, zowel dit prachtig verbouwde Willibrords Erf als het Groene Kerkje gedurende het hele jaar van stroom voorzien. Alleen de zon moet voldoende schijnen. De kerk is wat elektriciteit betreft nu energie neutraal gemaakt.

'Van mij mag het Groene Kerkje zich met recht groen noemen'


Daarnaast zijn in Willibrords Erf alle lampen vervangen door ledverlichting. In het Groene Kerkje is vloerverwarming aangelegd met radiatoren aan de zijkanten; hiermee is de warmte veel beter en comfortabeler te beheersen. Ook is het energiezuiniger en beter voor het monumentale orgel. Vroeger moest de kerk op koude dagen vaak vijf uur opwarmen. U kunt wel nagaan dat dat erg kostbaar was; maar dat is verleden tijd. Ook zijn er kerkbanken geplaatst. Maar het zijn oude kerkbanken die overgenomen zijn van een andere kerk. Deze kerkbanken komen dus eigenlijk van een kerkelijke kringloopwinkel. Ook dat is duurzaam hergebruik van grondstoffen.


Kortom, van mij mag het Groene Kerkje zich met recht groen noemen. Niet vanwege klimop tegen de buitenmuur, maar omdat ze goed duurzaam bezig zijn.


Arjan de Kok